Στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται οι τελικές προτάσεις αναφορικά με το μηχανισμό που θα ισχύει για τους ξένους αγοραστές φυσικού αερίου και τις πληρωμές σε ρούβλια. Επομένως αναμένεται να ανακοινωθεί… «πολύ σύντομα» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τις προηγούμενες ημέρες η Μόσχα επέμενε πως το σχέδιο θα προχωρήσει, παρά τις έντονες αντιδράσεις από το εξωτερικό και κυρίως την Ευρώπη. Βέβαια, χθες υπήρξαν κάποια σημάδια αναδίπλωσης από την ρωσική πλευρά, όμως το τι θα ισχύσει τελικά θα φανεί μόνο όταν ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο.

Πάντως, μιλώντας για τα διαφορετικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι ο Πεσκόφ ανέφερε πως μια από τις επιλογές περιλαμβάνει την πληρωμή από τους ξένους αγοραστές σε ευρώ ή δολάρια προς την Gazprombank, η οποία με τη σειρά της θα μετατρέπει το ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια.

Με τον τρόπο αυτό τα τωρινά συμβόλαια φυσικού αερίου με την Ευρώπη και γενικά τα 48 κράτη που περιλαμβάνονται στην λεγόμενη λίστα των «μη φιλικών κρατών» προς τη Ρωσία δεν θα επηρεαστούν, επεσήμανε ο κύριος Πεσκόφ θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, θα επιτευχθεί παράλληλα η στήριξη του ρωσικού νομίσματος που είναι και το ζητούμενο για το Κρεμλίνο.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη συζήτηση έχει δώσει νέα πνοή στο ρωσικό νόμισμα, όπως και στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Άλμα σε ρούβλι και χρηματιστήριο 

Το ρούβλι ανεβαίνει και σήμερα έναντι του δολαρίου με τα κέρδη του να κυμαίνονται στο 1,5% και την ισοτιμία να ξεπερνά μάλιστα και το ψυχολογικό όριο των 84 ρουβλίων. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο του εδώ και πάνω από ένα μήνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αναλόγως ανοδικά κινείται και έναντι του ευρώ, γύρω στα 92,59, με κέρδη της τάξεως του 1,7%

Ανοδικά κινούνται και οι δείκτες στο χρηματιστήριο. Μάλιστα η κεντρική τράπεζα ήρε την απαγόρευση που ίσχυε για το short selling, αν και το περιόρισε αυστηρά σε μετοχές 83 επιχειρήσεων.

Στο ταμπλό ο RTS (σε δολάρια) ανεβαίνει σχεδόν 6% στις 1.005 μονάδες, που είναι και το υψηλότερο σημείο του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ ο δείκτης Moex (σε ρούβλια) ενισχύεται κατά 6,3% στις 2.670 μονάδες. Από τις μεγαλύτερες κερδισμένες της ημέρας η μετοχή της Gazprom με κέρδη που ξεπερνούν το 11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή