Ένας νέος γύρος κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών άνθρακα, θα μπορούσε να συμφωνηθεί σήμερα ή αύριο (σ.σ.: Πέμπτη ή Παρασκευή), δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία

Χθες Τετάρτη, η συνάντηση των ευρωπαίων διπλωματών των χωρών – μελών της ΕΕ όσον αφορά το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας απέβη άκαρπη.

Η πλευρά της Γερμανίας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα στην ΕΕ, φέρεται να ήταν εκείνη που ήγειρε ζητήματα. Το Βερολίνο ήθελε διευκρινίσεις για το εάν η απαγόρευση του άνθρακα θα επηρεάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις ή μόνο τις μελλοντικές.

Η πρόταση τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ημέρα νωρίτερα, με την πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία.

Η πρόταση της Κομισόν συνίσταται στην απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB.

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών, σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η απαγόρευση ρωσικών πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία από το να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ συγκαταλέγεται στα νέα περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή