Το ΔΝΤ είχε πει 4,5%. Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν λόγο για περίπου 5%. Ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στο κακό σενάριο είπε ότι μπορεί να ξεπεράσει το 7%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τον έβλεπε νωρίτερα στο ακραίο σενάριο πάνω και από το 11%. Σε «παιχνίδι της κολοκυθιάς» εξελίσσεται η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Επί της ουσίας, δεν μπορεί κανείς σε αυτήν τη φάση να τον εκτιμήσει με μια σχετική ασφάλεια. Μας λείπουν τα δεδομένα γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε το τέλος του πολέμου, ούτε το βάθος των κυρώσεων. Οσο όμως δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος του φετινού πληθωρισμού, τόσο θα αποτυγχάνουμε να εκτιμήσουμε την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, από την οποία εξαρτάται μια σειρά κρίσιμων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Βλέπετε, όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός, τόσο ροκανίζεται η ανάπτυξη. Αρα τζίφος για την ώρα. Μπορεί όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο να φανεί ότι η οικονομία έχει αντέξει. Μπορεί όμως και όχι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

Από μόνη της όλη αυτή η κατάσταση είναι ένα σκηνικό αστάθειας. Για την ώρα προσωρινής. Ισως να τελειώσει σε λίγες εβδομάδες. Μπορεί ωστόσο να συνεχίσει να «δίνει» επιπτώσεις, να «μολύνει» με επιπλέον ζημιά την οικονομία για μεγαλύτερο διάστημα. Εμείς όμως πρέπει να προχωρήσουμε.

Οπως απομονώθηκαν σταδιακά οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απομονώνουμε σταδιακά τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Προφανώς με πολλή δουλειά στο πεδίο. Εκεί που εκδηλώνονται θύλακοι πληθωριστικής ανάφλεξης. Ολα αυτά απαιτούν έναν αντισυμβατικό τρόπο παρέμβασης.

Για παράδειγμα, ακούω με μεγάλη χαρά ότι η οικονομία ποντάρει στη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος φέτος το καλοκαίρι. Ολοι και σωστά, λένε ότι θα ξεπεράσει και την επίδοση του 2019. Θα έρθουν δηλαδή περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες. Καθ’ υπερβολήν, καθώς δεν θα έρθουν όλοι ταυτόχρονα, θα έλεγε κανείς ότι θα υπερτριπλασιαστεί ο πληθυσμός της χώρας. Ολοι αυτοί θα φάνε, θα καταναλώσουν ενέργεια, ευχής έργο να ψωνίσουν και κάτι να μείνουν κάποια χρήματα στις τοπικές οικονομίες. Κατά συνέπεια θα αυξηθεί η ζήτηση συνολικά στην οικονομία. Προσέξτε, το πληθωριστικό ράλι που βιώνουμε εξελίσσεται μέχρι τώρα χωρίς σοβαρές μεταβολές της ζήτησης. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανατιμήσεις που υπάρχουν στα προσφερόμενα προϊόντα. Φανταστείτε απλά να αυξηθεί, η καλοδεχούμενη σε κάθε άλλη περίπτωση, ζήτηση προϊόντων λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων του τουρισμού. Το πληθωριστικό κύμα θα γιγαντωθεί.

Αρα χρειάζεται προετοιμασία. Δεν αρκεί να πανηγυρίσουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα προτιμήσουν φέτος τη χώρα μας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επάρκεια αγαθών σε τέτοιες ποσότητες που δεν θα επηρεάσουν τον εγχώριο πληθωρισμό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε αυτό που δείχνει ότι έχουμε ήδη πετύχει με την πανδημία. Να απομονώσουμε δηλαδή εστίες του προβλήματος, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion