Η πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια από αγοραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε υλοποίηση της απαίτησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθιστά διάτρητο το καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Αυτό αναφέρει τεχνικό, προκαταρκτικό εσωτερικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθε σε γνώση του Reuters.

«Αυτός ο μηχανισμός θα οδηγήσει σε παραβίαση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων της ΕΕ που έχουν εγκριθεί σε βάρος της Ρωσίας, της κυβέρνησής της, της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και τους αντιπροσώπους τους», ανέφερε το εσωτερικό σημείωμα, σύμφωνα με το Reuters.

Ολλανδία και Ουγγαρία

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας δήλωσε την Πέμπτη, επικαλούμενος την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα δώσει εντολή στις εταιρείες να μην πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να πληρώσει ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο, η Κομισιόν ανακοίνωσε νωρίτερα τον Απρίλιο ότι οι εταιρείες της ΕΕ των οποίων τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια θα πρέπει να πραγματοποιούν πληρωμές στα εν λόγω νομίσματα.

Οι δύο λογαριασμοί

Το διάταγμα του Πούτιν επέβαλε την υποχρέωση στους αγοραστές φυσικού αερίου της ΕΕ να ανοίγουν δύο ειδικούς λογαριασμούς – έναν για ευρώ ή δολάρια και έναν για ρούβλια – στην Gazprombank και να διοχετεύουν όλες τις πληρωμές φυσικού αερίου μέσω αυτής.

Ο αγοραστής της ΕΕ θα εξακολουθούσε να πληρώνει τη Gazprombank στο νόμισμα της σύμβασης – ευρώ ή δολάρια – αλλά η αγορά θα ολοκληρωνόταν μόνο όταν η Gazprombank ανταλλάξει το νόμισμα σε ρούβλια σε συμφωνία με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, και καταθέσει τα ρούβλια στον δεύτερο λογαριασμό.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η διαδικασία θα επιβλέπεται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, στερώντας από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τον έλεγχο των κεφαλαίων από τη στιγμή της πληρωμής και εισάγοντας απρόβλεπτο πρόσθετο κόστος.

«Το ρωσικό κράτος, μέσω της κεντρικής του τράπεζας, έχει τον απόλυτο έλεγχο του ξένου νομίσματος το οποίο μπορεί να χειραγωγήσει εξ ολοκλήρου προς δικό του όφελος», αναφέρει το σημείωμα.

Αέριο σε ευρώ για την Αυστρία

Νωρίτερα την Πέμπτη, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA μετέδωσε ότι ο Πούτιν είπε στον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ κατά τη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα ότι η Αυστρία μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ για τις ποσότητες ρωσικού αερίου που προμηθεύεται.

Η Αυστρία λαμβάνει το 80% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και αντιτίθεται σε ένα άμεσο εμπάργκο φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να στραφεί ξαφνικά σε εναλλακτικούς προμηθευτές.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Πέμπτη ότι η Μόσχα θα εργαστεί για να ανακατευθύνει την ενέργειά της προς την Ανατολή, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εξαγωγές, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αποφύγει άμεσα πλήρως το ρωσικό αέριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης