Ποια θα είναι η πιο πειστική απόδειξη ότι η χώρα μας άφησε πίσω της την πολυετή οικονομική κρίση και εισήλθε σε περίοδο δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης;

Όπως είχε δηλώσει πριν από περίπου 12 χρόνια ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, η πιο ασφαλής ένδειξη δεν θα είναι τόσο η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και η ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών, όσο η σταδιακή επιστροφή των χιλιάδων νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας αλλού καλύτερη τύχη.

Τι είπε χθες ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά»; «Οι επενδύσεις γίνονται πολύ περισσότερες, τα φορολογικά βάρη μειώνονται, το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο φιλικό. Όλα αυτά αντανακλώνται, ήδη, στην απασχόληση με πρώτο δείκτη το brain drain, το οποίο έχει ήδη ανακοπεί αισθητά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε μάλιστα ότι σε αρκετούς εξειδικευμένους κλάδους -ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας και της έρευνας- το brain drain έχει πια αναστραφεί σε κύμα «brain gain».

«Και δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, παγκόσμιοι κολοσσοί από την Microsoft, την Amazon, τη Cisco, τη Pfizer, την Boehringer, την Digital Realty επενδύουν στην Ελλάδα. Και ένας από τους λόγους που το κάνουν δεν είναι μόνο η γεωγραφική, η γεωπολιτική μας θέση, είναι η ποιότητα των Ελλήνων εργαζομένων».

Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Κι εκεί που 6.200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων περίμεναν να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο τελικά – σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης – η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει μαζικά τα ραβασάκια του φόρου ακινήτων μετά την Πρωτομαγιά.

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση είναι διότι για πρώτη φορά στο σύστημα TAXIS εντάσσονται πάνω από 3.200 νέες περιοχές που υπάγοντες πλέον στο καθεστώς των αντικειμενικών αξιών αλλά είχαμε και μεγάλες αλλαγές στις υφιστάμενες τιμές ζώνες και φυσικά στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα της aade.gr και θα πρέπει όλοι να τα αναζητήσουν και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι αν τελικά μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ και σε τι ποσοστό. Τώρα για το πότε θα πρέπει να πληρωθούν; Η πρώτη δόση θα πρέπει καταβληθεί έως τα τέλη Μαΐου και η τελευταία (10η) τέλη Φεβρουαρίου του 2023!

Η γαλλική στροφή

Προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Ανεπισήμως, ωστόσο, από το Παρίσι αφήνεται να εννοηθεί ότι η Total δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εγχείρημα των ερευνών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο λόγος; Οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι δεν ενδιαφέρονται εξαιτίας της συνολικής στροφής που κάνουν στις ΑΠΕ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες τελικώς στην πράξη, θα έχει ως αποτέλεσμα να αναζητηθεί νέος partner για το project. Δίπλα στην αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Κατώτατος μισθός και παιχνίδια λέξεων

Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού εξελίσσεται σε «παιχνίδι λέξεων», ένα «παιχνίδι» που κρύβει πάντως κινδύνους, ιδιαιτέρως για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο κάθε ένας «ερμηνεύει» τα επισήμως λεγόμενα με το δικό του τρόπο και όταν ανακοινωθεί το τελικό ποσοστό της αύξησης, ελλοχεύει ο κίνδυνος των… απογοητεύσεων.

Για «νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» μίλησε – και πάλι – στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο ο καθένας εννοεί διαφορετικά την «σημαντική αύξηση». Πόσο μάλλον όταν οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των επομένων δέκα ημερών και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών θα είναι ακόμη …«νωπές».

Πρόσφατα στο 1ο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η αύξηση δεν θα είναι ευκαταφρόνητη αλλά θα είναι σημαντική», ενώ και ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης αποφεύγει να αναφερθεί στα ποσοστά αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς αναμένει την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων και του ΚΕΠΕ, προκείμενου στην συνεχεία να κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Συνεπώς μετά το Πάσχα τα θα «ξεκαθαρίσει» η εικόνα και θα δούμε αν θα υπάρξει… «ικανοποίηση ή απογοήτευση».

Η σταθερή αξία του τουρισμού

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει κριτική για τη μονομέρεια του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες; Nα όμως που και πάλι, εν μέσω μεγάλης κρίσης, ο κλάδος του τουρισμού είναι αυτός που θα «βάλει πλάτη». Tι μας λένε οι αναλυτές της Eurobank; Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων στην Ελλάδα το 2μηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, η οποία αναμένεται να μεγεθυνθεί όταν προστεθεί η παρατήρηση του Μαρτίου 2022, θα αποτυπωθεί στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 1ου τριμήνου 2022, με αρνητική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης, ποιοτικό χαρακτηριστικό που ήδη καταγράφηκε το 4ο τρίμηνο 2021.

Όπως υπογραμμίζεται, ο ρόλος των τουριστικών εισπράξεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, έτσι ώστε μέσω ενίσχυσης του πλεονάσματος των υπηρεσιών να αντισταθμιστεί σε έναν βαθμό το προαναφερθέν έλλειμμα. «Παρά ταύτα, όσο δεν καταγράφεται αποκλιμάκωση στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων, η αβεβαιότητα αναφορικά με μια πιθανή έξαρση παραμένει, ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων διεθνώς επιβραδύνεται και τα κόστη παραγωγής αυξάνονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανησυχιών για τη δυναμική της ανάκαμψης των τουριστικών εσόδων φέτος. Προς το παρόν οι ενδείξεις είναι θετικές». Κάτι παραπάνω από θετικές θα προσθέταμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μηνύματα που καταφθάνουν. Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για επιδόσεις αντάξιες, αν όχι υψηλότερες, του 2019, εκτός βεβαίως συγκλονιστικού απροόπτου.

___________________________________________________________________________________

Φως στο βάθος του (ακτοπλοϊκού) τούνελ

Πολύ θα ήθελε ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης χθες εκτός από τις ενισχύσεις προς τους νησιώτες που περιλαμβάνονται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο (χθες ανακοινώθηκε η διάθεση άλλα 8,2 εκατ. ευρώ σε 8.597 νησιωτικές επιχειρήσεις) να ανακοίνωνε και την ενίσχυση της ακτοπλοΐας η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης λόγω ακριβών καυσίμων και οι μέχρι τώρα αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων δεν λύνουν το πρόβλημα. Όμως δυστυχώς για τον κ. Πλακιωτάκη τέτοια ανακοίνωση δεν είναι ακόμη σ ε θέση να την κάνει. Πάντως στο Υπουργείο βλέπουν κάποιο φως στο βάθος του τούνελ καθώς σε πολιτικό επίπεδο έχει γίνει κατανοητή η ανάγκη, ενίσχυσης του κλάδου και αναζητείται η φόρμουλα. Ίσως τις επόμενες ημέρες κάτι να είναι σε θέση να πει ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Στο Κορωπί

Είναι οριστικό: Τα δύο από τα τρία μεγάλα data centers, που ετοιμάζει στη χώρα μας ο αμερικανικός κολοσσός Microsoft θα στεγαστούν στο Κορωπί. Τα οικόπεδα έχουν αγοραστεί, είναι γειτονικά και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο data center θα χτισθεί εκεί όπου σας ενημερώσαμε από την πρώτη στιγμή: Στο βιομηχανικό πάρκο των Σπάτων.
__________________________________________________________________________________

Παράταση στις δωρεές

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» είχε κατά την 31η.12.2021 σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα, το οποίο προέκυψε από τη σταδιακή εισροή εσόδων από τις πωλήσεις του Νομισματικού Προγράμματος.

Το εν λόγω πλεόνασμα διατίθεται υπό τη μορφή δωρεών ή χορηγιών, για την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών. Αλλά καθώς ακόμη απομένουν αδιάθετα έσοδα, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να προβαίνει σε δωρεές και χορηγίες, μετά από αποδοχή προτάσεων οι οποίες θα υποβάλλονται και κατά τον χρόνο παράτασης της διάρκειάς της, δηλαδή, από την Ιη.1.2022 έως και την 30η.6.2022.

Λόγω του ότι ήταν πρακτικά αδύνατον να παραδοθούν τα αγαθά και οι υπηρεσίες – βάσει των αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής – έως τις 31.12.2021, η εκκαθάριση θα περατωθεί το αργότερο σε 18 μήνες από τη λύση της Επιτροπής, η οποία έχει οριστεί για την 30η.6.2022, ώστε να μεσολαβήσει ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση και παράδοση δωρεών και χορηγιών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories