Σε μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων προχωρούν ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη απειλή του πληθωρισμού που έχει δημιουργήσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Την αρχή για την εβδομάδα αυτή την έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, η Reserve Bank of Australia, η οποία προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και μια δεκαετία, από 0,10% σε 0,35%. Ήταν η πρώτη αύξηση από το Νοέμβριο του 2020.

Ο Φίλιπ Λόου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει η χώρα να αποσύρει μέρος της «έκτακτης νομισματικής στήριξης» που τέθηκε σε εφαρμογή για να βοηθήσει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική και ο πληθωρισμός ανέβηκε πιο γρήγορα και σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε ο Λόου. «Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται. Δεδομένου αυτού και του πολύ χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, είναι σκόπιμο να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης των νομισματικών συνθηκών», ανέφερε. Η αύξηση κατά 0,25% ήταν μεγαλύτερη από την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,15%.

Οι προσδοκίες οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνες μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων όμως δείχνουν ότι υπάρχει και συνέχεια σχεδόν παντού στον κόσμο.

Τα μάτια στη FED

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να πάρει τη σκυτάλη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% ώστε αυτά να διαμορφωθούν στο εύρος από 0,75% έως 1%. Η FEDαύξησε τα επιτόκια και το Μάρτιο, κατά 0,25% και σήμερα αυτά διαμορφώνονται στο εύρος από 0,25% έως 0,50%. Η FED μάλιστα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αντίστοιχη αύξηση και τον Ιούνιο δίνοντας το σήμα για το τι θα συμβεί και στις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Με το χέρι στη σκανδάλη και η Τράπεζα της Αγγλίας

Την Πέμπτη τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στην Τράπεζα της Αγγλίας η οποία κι αυτή με τη σειρά της αναμένεται να προχωρήσει σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική ώστε τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες να διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Η αύξηση αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε 0,25% ώστε το βασικό επιτόκιο να φτάσει το 1%. Πάντως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει εκπλήξει πολλές φορές τις αγορές ειδικά τους προηγούμενους μήνες και δεν αποκλείεται κάποια μικρή ή μεγαλύτερη έκπληξη. Αυτή η αναμενόμενη αύξηση της Πέμπτης θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη και θα οδηγήσει τα επιτόκια στο επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2009. Τότε ο Τράπεζα της Αγγλίας είχε παρέμβει επιθετικά για να ρίξει το κόστος δανεισμού λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μια άνοδος επιτοκίων κατά 0,25% θα σήμαινε ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο όριο στο οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο έναρξης και ενεργών πωλήσεων ομολόγων, το χαρτοφυλάκιο των οποίων κορυφώθηκε στα 875 δισεκατομμύρια λίρες στο τέλος του περασμένου έτους.

Αυξήσεις και από την Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας

Την Πέμπτη επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας, η Czech National Bank, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά κι αυτή τα επιτόκια κατά 0,5% ώστε να φτάσουν το 5,50%. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο για ρέπος διάρκειας δύο εβδομάδων κατά 425 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο, προχωρώντας σε επιθετική νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που ανήλθε στη χώρα στο υψηλό 24 ετών του 12,7% τον Μάρτιο.

Οι προσδοκίες για την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της έχει αρχίσει να δίνει σήμα ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να προχωρήσει κι εκείνη στην πρώτη της αύξηση επιτοκίων των τελευταίων ετών, ξεκινώντας από το επιτόκιο με το οποίο δανείζει τις τράπεζες το οποίο διαμορφώνεται σε αρνητικά επίπεδα. Για να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων η ΕΚΤ θα πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον Ιούλιο.

Οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα με βάση τις εκτιμήσεις των αγορών

Reserve Bank of Australia: Αύξηση 0,25% από 0,10% σε 0,35% (ανακοινώθηκε)

Federal Reserve: Αύξηση 0,50% σε 0,75 με 1%. Πιθανή αύξηση επιπλέον 0,50% και τον Ιούνιο

Bank of England: Αύξηση κατά 0,25% σε 1%

Czech National Bank: Αύξηση κατά 0,50% σε 5,50%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή