Κατά 0,8% υποχώρησε τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, φτάνοντας σε αναλογία άνω του 15 προς 1 σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Τότε, η νομισματική κρίση είχε οδηγήσει σε χαμηλό ρεκόρ το τουρκικό νόμισμα, μετά από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κάτω από τα όρια που είχε φτάσει τον Μάρτιο, οπότε και είχε πληγεί από ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχοντας ήδη υποχωρήσει κατά 44% πέρσι, οι νέες απώλειες πλέον ωθούν το τουρκικό νόμισμα χαμηλότερα κατά 12% σε σχέση με το τέλος του 2021.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Έχοντας προχωρήσει σε μείωση 500 μονάδων βάσης πέρσι, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιό της αμετάβλητο στο 14% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο. Η πίεση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαλαρή νομισματική πολιτική υποδεικνύει ότι δεν επίκειται κάποια αλλαγή.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι απίθανο να αλλάξει τη στάση της παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Αναμένουμε σταδιακή αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας», ανέφερε η Societe Generale.

Ιστορικό χαμηλό

Στις 20 Δεκεμβρίου πέρυσι η λίρα έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ των 18,4 έναντι του δολαρίου, ενεργοποιώντας κρατικά μέτρα για τη στήριξη της λίρας μέσω εκτεταμένων παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και ενός προγράμματος προστασίας των καταθέσεων της λίρας από την υποτίμηση.

Το τουρκικό νόμισμα παρέμεινε σχετικά σταθερό για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, αλλά υποχώρησε τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία εκτόξευσαν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, αυξάνοντας τον ήδη βαρύ λογαριασμό της Τουρκίας για τις εισαγωγές.

«Καλπάζει» ο πληθωρισμός

Η κρίση πέρυσι πυροδοτήθηκε από έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο Ερντογάν παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτό, μαζί με τις επιπτώσεις του πολέμου, οδήγησε σε εκτόξευση του πληθωρισμού ενώ διεύρυνε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η εξέλιξη αυτή απειλεί να εκτροχιάσει το οικονομικό σχέδιο του Ερντογάν, ο οποίος στοχεύει στην επίτευξη πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά για να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης, των εξαγωγών και της απασχόλησης.

Άλμα στο 70%

Αγγίζοντας το 70%, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στη γειτονική χώρα διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο στο 69,97% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 61,14%.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,25%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, έναντι 6% που προβλεπόταν με βάση έρευνα του Reuters. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός προβλεπόταν στο 68%.

Η αύξηση στις τιμές καταναλωτή είχε ως αιχμή το άλμα κατά 105,9% στον τομέα μεταφορών, ο οποίος περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, και το άλμα κατά 89,1% στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 13,38% και των κατοικιών κατά 7,43%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές