Στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας υποχώρησαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς η εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ και η άνοδος των επιτοκίων λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους αγοραστές.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 16,6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο φτάνοντας τις 591.000 κατοικίες σε ετήσια βάση, από τις 763.000 το Μάρτιο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρή πτώση στις 750.000 κατοικίες.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης για το δείκτη, γεγονός που προβληματίζει παράγοντες της στεγαστικής αγοράς.

Παρά τα βελτιωμένα έσοδα, πολλά νοικοκυριά φαίνεται πως δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στην κάθετη αύξηση του κόστους ζωής και σε συνδυασμό με την σημαντική άνοδο των τιμών, τα επίπεδα ζήτησης υποχωρούν συνεχώς.

Την ίδια ώρα και τα επιτόκια για τα ενυπόθηκα δάνεια αυξάνονται καθώς η κεντρική τράπεζα προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. Το σταθερό 30ετές επιτόκιο για ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο ξεπέρασε το όριο του 5% τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2011.

Ο μέσος όρος τιμής για μια νεόδμητη κατοικία στις ΗΠΑ βρισκόταν στα 450.600 δολάρια το Μάρτιο, τιμή που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 19,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή