H ΕΕ το συνηθίζει, μαζί με το «καρότο», να παίρνει και «μαστίγιο».

Το αναφέρουμε με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα, μαζί με την παράταση της ρήτρας χαλάρωσης που εξασφάλισε, θα μπει και σε καθεστώς σφιχτής δημοσιονομικής παρακολούθησης. Λόγω του προβλήματος με το χρέος. Το ίδιο καθεστώς, θα προβλέπεται και για την Ιταλία. Για τον ίδιο λόγο.

Πολιτικό κόστος και ΛΑΡΚΟ

Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι διάχυτη η εντύπωση πως δεν αποκλείεται οι κάλπες να στηθούν νωρίτερα…

Και είναι αρκετά τα σημάδια εκείνα, όπως και κυβερνητικοί χειρισμοί, που κάνουν όχι μόνο τους συνωμοσιολόγους… αλλά και τους πλέον δύσπιστους να οδηγούνται στο συμπέρασμα πως μάλλον οι εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν πρόωρα.

Μία από τις υποθέσεις αυτές είναι της παραχώρησης της πολύπαθης και ζημιογόνου ΛΑΡΚΟ. Οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή έχουν φτάσει στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. Και η διαδικασία έχει κολλήσει στην απόλυση των περίπου 1.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και άλλων εγκαταστάσεων. Όχι βέβαια, ότι είναι μία ευχάριστη απόφαση. Αλλά η κυβέρνηση όταν πριν από περίπου δυόμισι χρόνια ξεκινούσε τις διαδικασίες εκκαθάρισης προέταξε την ανάγκη εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ και της οριστικής παύσης της χρηματοδότησης της από τους φορολογούμενους. Την ίδια στιγμή να θυμίσουμε και την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο καλείται να ανακτήσει από τη βιομηχανία σιδηρονικελίου παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 150 εκ. ευρώ.

Εδώ λοιπόν και τουλάχιστον τρεις μήνες η απόλυση των εργαζομένων και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού της παραχώρησης μοιάζει να αποτελεί μία καυτή πατάτα… για τους αρμόδιους υπουργούς. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε ορίσει ως δικάσιμο για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ κατά της απόφασης απόλυσης των εργαζομένων που εξέδωσε ο Ειδικός Διαχειριστής την 6η Μαΐου. Ωστόσο, ο τελευταίος ζήτησε παράταση λίγων ημερών για να υποβάλλει νέα πρόταση με το δικαστήριο να δίνει τη 17η Ιουνίου ως νέα ημερομηνία της εκδίκασης της υπόθεσης.

Επιπλέον, όπως πληροφορείται, η στήλη τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας φέρονται να μην έχουν αποφασίσει για την εκταμίευση των ποσών της αποζημίωσης. Για την ακρίβεια, λένε πηγές, ψάχνουν να βρουν ποιο υπουργείο και ποιο ταμείο είναι αρμόδιο…

Με αυτά και με αυτά, δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως όσο φουντώνει η εκλογολογία τόσο τους υπουργούς τους κυβέρνησης του κυριεύει ο φόβος του πολιτικού κόστους…

Τα φώτα στις τράπεζες

 Εβδομάδα αποτελεσμάτων η τρέχουσα για τον τραπεζικό κλάδο, με τις Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να κάνουν τις ανακοινώσεις για το α΄ τρίμηνο του 2022 Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή αντίστοιχα. Η αγορά αναμένει καλές επιδόσεις, απολύτως εναρμονισμένες με το στόχο που έχει τεθεί για την κερδοφορία του 2022. Το ενδιαφέρον ωστόσο θα επικεντρωθεί στις προβλέψεις των CEOs για την επίπτωση του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα στα μεγέθη τους.

Υπενθυμίζω ότι μέχρι πριν λίγους μήνες το βασικό σενάριο προέβλεπε επιστροφή του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ από το -0,50% σήμερα στο 0% το 2024. Πλέον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αυτό θα συμβεί στο τέλος του 2022, για να περάσουμε σε θετικό έδαφος το 2023 και το 2024 να ξεπεράσουμε το 1%. Οι εκτιμήσεις λοιπόν για την αναπόφευκτη ανατροπή του επιχειρησιακού σχεδιασμού των τραπεζών, που θα περιλαμβάνονται στις παρουσιάσεις των διοικήσεών τους προς τους αναλυτές και την επενδυτική κοινότητα το επόμενο τριήμερο, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

 Ο Μητσοτάκης στο Νταβός

Στην αρχή, έγινε προσπάθεια ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να απευθύνει την ομιλία του στην τάξη του 2022, του Κολεγίου της Βοστώνης, μέσω zoom. Στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτησής τους. Από το Κολέγιο του είπαν ότι «αυτό δεν γίνεται». Κι έτσι, χθες βρέθηκε ξανά στις ΗΠΑ! Τέσσερις μέρες μετά την επιστροφή του από εκεί…

Λογικά τώρα έχει ξαναπάρει το αεροπλάνο για να επιστρέψει, αλλά επιστρέφοντας ζήτησε και κάτι άλλο:

Να σταματήσει για λίγες ώρες στο Νταβός, για να δώσει το «παρών» στο εκεί φόρουμ, που ξεκινά σε λίγες ώρες!

Όλο αυτό ακούγεται κάπως εξωπραγματικό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι στο Νταβός ήθελε να πάει από την αρχή. Ειδικά φέτος που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά Greek House.

Κι αφού, τελικά, κάποια στιγμή επιστρέψει στην Αθήνα, έχει ζητήσει να του κανονίσουν πρόγραμμα περιοδειών στην περιφέρεια. Ξεκίνησε την Παρασκευή από τον Αλμυρό και τώρα θέλει να πάει Πάτρα. Πριν ξαναφύγει τέλη του μηνός για Βρυξέλλες (30 – 31 Μαΐου για τη Σύνοδο Κορυφής).

To hub της DT στη Θεσσαλονίκη 

Όταν πρωτογράφτηκε, ακούστηκε υπερβολικό. Τώρα, το σχέδιο υλοποιείται. Ο λόγος αφορά στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ερευνητικό hub. Την αρχή έκανε η Pfizer. Ο νέος κρίκος στην αλυσίδα είναι η Deutsche Telekom.

Η γερμανική εταιρία θα επενδύσει στην συμπρωτεύουσα για να λειτουργήσει εκεί το Κέντρο Έρευνας Λογισμικού της.

Φήμη

Έρχεται από την Τουρκία. Και τι υποστηρίζει; Ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, αν διασφαλίσει κάποιας μορφής δικαστική ασυλία (από τους πολιτικούς του αντιπάλους), εξετάζει το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2023. Οι ίδιες (διπλωματικές) πηγές υποστηρίζουν ότι στο παρασκήνιο, το παζάρι έχει ξεκινήσει.

Προφανώς, οι δημοσκοπικές αναγωγές που γίνονται, είναι καταδικαστικές για το ΑΚΡ. Εξ ου και η μάχη επιγόνων που εξελίσσεται.

Τα νέα Carrefour

Ξεκίνησε η αναζήτηση κτιρίων όπου θα φιλοξενηθούν – από τον Σεπτέμβριο – τα νέα Carrefour στην Αθήνα. Κυρίως μεσαία κτίρια. Η εταιρία, στη νέα απόπειρα της να στεριώσει στην ελληνική αγορά, θα αποφύγει τα hyper market και τα mega market. Πάει σε κλασσικά super market.

Αυτό δείχνουν και τα πρώτα βήματα της που έγιναν επί ελληνικού εδάφους τους το τελευταίο τρίμηνο. Σε Χαλκιδική και Ζάκυνθο.

Εκτός από το κέντρο, η Carrefour ψάχνει χώρους και στις εισόδους των μεγάλων αστικών κέντρων για να στεγαστεί το δίκτυο της SUPECO, τα καταστήματα της οποίας ανήκουν στην κατηγορία soft discounter.

Aπελάσεις

Η Μόσχα περιμένει την Αθήνα και η Αθήνα τη Μόσχα. Ο λόγος για τις επικείμενες απελάσεις. Αν η Αθήνα εκδιώξει (και) ρωσόφωνους μοναχούς από το Άγιο Όρος, όπως ακούγεται, τότε η οργή της Μόσχας θα ξεσπάσει πάνω στις ελληνικής διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία. Σε όλες. Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Επανεμφάνιση

Η επανεμφάνιση του Ισκαντάρ Σάφα, για την περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αιφνιδίασε. Τι λέει με δυο λόγια; Ότι είναι «δικαιωμένος στη δικαστική του διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο» και εξ αυτού του λόγου απαιτεί πολλά εκατομμύρια σε αποζημιώσεις και την επαναφορά των ναυπηγείων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του 2017.

Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να ζητά ό,τι θέλει, αλλά είναι μια σφήνα που προκαλεί πονοκέφαλο

Από χθες πάντως, τα ναυπηγεία μετρούν ένα πρόβλημα λιγότερο. Μετά την απόρριψη της προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου από το ΣτΕ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories