O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, μειώνοντας το κόστος των αγαθών για τις οικογένειες και περιορίζοντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Στο πρώτο μέρος, επεσήμανε τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων, λέγοντας ότι «και τα δύο έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο του [Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν κατά της Ουκρανίας».

«Ανάσα» στις οικογένειες

Ο πρόεδρος τόνισε ιδιαίτερα την απόφαση να μειώσει το κόστος για το Διαδίκτυο, τους λογαριασμούς ενέργειας και κοινής ωφελείας και το κόστος στέγασης.

«Στόχος μου είναι να βεβαιωθώ ότι στο τέλος του μήνα οι οικογένειες έχουν λίγο περισσότερο χώρο για αναπνοή», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Φορολόγηση των πολυεθνικών

Αναφερόμενος στο ομοσπονδιακό έλλειμμα, ο Μπάιντεν είπε ότι το σχέδιό του για μείωση περνάει από τη φορολόγηση μεγάλων αμερικανικών εταιρειών και κάλεσε το Κογκρέσο να λάβει μέτρα.

«Η μείωση του ελλείμματος είναι ένας άλλος τρόπος για να χαλαρώσει ο πληθωρισμός… είμαστε σε καλό δρόμο για να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος», είπε χαρακτηριστικά.

Ισχυρή αγορά εργασίας

Σχετικά με την αμερικανική οικονομία που πρόσθεσε 390.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ο Μπάιντεν είπε ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 3,6%.

Παρά τη θετική έκθεση για τις θέσεις εργασίας, ο Μπάιντεν είπε ότι πολλοί Αμερικανοί «παραμένουν ανήσυχοι», αλλά τους προέτρεψε να παραμείνουν «βέβαιοι» ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την οικονομία και τον υψηλό πληθωρισμό από «μια θέση ισχύος».

«Η αγορά εργασίας είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε συνολικά 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, αριθμός ρεκόρ, και είπε ότι 600.000 νέες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Τα άτομα σε ηλικία εργασίας έχουν επιστρέψει στο εργατικό δυναμικό με ταχύτερο ρυθμό σε αυτήν την ανάκαμψη από οποιοδήποτε σημείο τα τελευταία 40 χρόνια», είπε.

Για τον Τζερόμ Πάουελ

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Και υπενθύμισε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, επαναλαμβάνοντας τη σημασία του «να δοθεί χώρος» στην κεντρική τράπεζα να λειτουργήσει ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή