Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Σπύρος Πασχάλης έχει καταθέσει πέντε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του ακτοπλοϊκού κλάδου στην εποχή των μειωμένων η μηδενικών ρύπων:

– Να ικανοποιηθούν πολυετή θεσμικά αιτήματα με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

– Να χαραχθεί μία πολυετής Εθνική Στρατηγική για την απανθρακοποίηση της ακτοπλοΐας με ενδιάμεσους στόχους, συγκεκριμένες δράσεις και κεντρικό συντονισμό.
– Να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων για ανανέωση του στόλου με πλοία χαμηλών και μηδενικών εκπομπών:
α) Με τη μορφή επιδοτήσεων για το πράσινο κομμάτι της επένδυσης.
β) Με την πρόσβαση σε διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Απαιτείται ισχυρή υποστήριξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα αιτήματα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ και τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

– Να συσταθεί ένα ειδικό ταμείο στο πλαίσιο του ETS προκειμένου να επανεπενδύονται τα έσοδα από το ETS κατευθείαν στον κλάδο. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται από αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται άμεσα για: Επιδότηση αυξημένου κόστους εναλλακτικών καυσίμων, Επιδότηση ναύλων μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου, Επιδότηση επενδυτικών δαπανών για τεχνολογίες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

– Να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των υποδομών εφοδιασμού με εναλλακτικά καύσιμα και ηλεκτρισμό στα λιμάνια της χώρας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έχει δηλώσει ότι είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με την ΕΕ με στόχο τη χρονική μετάθεση του σχεδίου μείωσης των εκπομπών για την ακτοπλοΐα ενώ το υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το «πρασίνισμα» του στόλου, την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας στις θαλάσσιες ενδομεταφορές και την ενίσχυση των υποδομών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News