Απροσδόκητη υποχώρηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο στις ΗΠΑ, καθώς οι αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν εν μέσω ελλείψεων και οι τιμές-ρεκόρ των καυσίμων περιόρισαν τις δαπάνες για άλλα αγαθά.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Απριλίου αναθεωρήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,7% αντί για 0,9%, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η εθνική μέση τιμή της βενζίνης εκτινάχθηκε στο υψηλό όλων των εποχών των 4,439 δολαρίων ανά γαλόνι τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η μείωση των λιανικών πωλήσεων αντανακλά επίσης μια σταδιακή εναλλαγή των δαπανών από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες.

Αυξήσεις-ρεκόρ 40ετίας

Οι ετήσιες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ 40ετίας τον Μάιο. Με τον πληθωρισμό να κατατρώει τις όποιες μισθολογικές αυξήσεις, οι καταναλωτές στρέφονται στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και προστρέχουν στον δανεισμό για να διατηρήσουν τις δαπάνες τους.

«Ένα σημαντικό απόθεμα αποταμίευσης νοικοκυριών βοήθησε τους καταναλωτές να διαχειριστούν τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις σε αυτό το χρονικό σημείο», δήλωσε ο Σαμ Μπούλαρντ, ανώτερος οικονομολόγος στη Wells Fargo.

Οι λιανικές πωλήσεις είναι πιθανό να παραμείνουν υποτονικές καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει πιο σφιχτή τη νομισματική πολιτική της επιδιώκοντας να περιορίσει τη ζήτηση και να επιτύχει τον στόχο της για μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, των καυσίμων, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών εστίασης, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως