Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, ανατρέποντας το πρωινό θετικό τους πρόσημο, καθώς οι ανησυχίες για τη διάρκεια της bear market ανέκοψε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τους αγοραστές.Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 1,56% στις 30.947 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,01% στις 3.821 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,98% στις 11.181 μονάδες.

Τα όρια της bear market

Αν και υπήρξε η ανάκαμψη της περασμένης εβδομάδας, οι αγορές δείχνουν να μην έχουν βρει ακόμη το κατώτατο μέρος της bear market. «Μία από τις πιο δύσκολες προσκλήσεις σε αυτήν την κίνηση είναι η αξιολόγηση της διαφοράς μεταξύ μιας ανάκαμψης σε μια bear market έναντι της έναρξης μιας πιο ανθεκτικής προόδου», έγραψε ο Chris Verrone, τεχνικός αναλυτής της Strategas. «Η τρέχουσα ανάκαμψη, +8% τις τελευταίες 4 ημέρες διαπραγμάτευσης, ήταν εντυπωσιακή, όπως τείνουν να είναι οι περισσότερες κινήσεις αυτού του πλαισίου, αλλά και πάλι δεν έχει σηματοδοτήσει ηχηρή εσωτερική βελτίωση».Οι ανησυχίες εντάθηκαν σήμερα από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 98,7 μονάδες, από 103,2 τον Μάιο. Τα αδύναμα στοιχεία προέκυψαν καθώς οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί τον τελευταίο διάστημα καθώς η Federal Reserve προσπαθεί να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην οικονομία, όπου οι πραγματικές δαπάνες και η οικονομική δραστηριότητα είναι ακόμα θετικές, ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες (ειδικά τα επιτόκια) υποδηλώνουν επιβράδυνση στο μέλλον», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance.

Η εικόνα στο ταμπλό

Πάντως, αρκετές μεγάλες τράπεζες αύξησαν τα μερίσματά τους ως απάντηση στην επιτυχή ανακοίνωση των φετινών τεστ αντοχής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Morgan Stanley και Goldman Sachs. Η JPMorgan και η Citigroup, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι ολοένα και πιο αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις τις ανάγκασαν να διατηρήσουν τα μερίσματά τους αμετάβλητα. Οι μετοχές της Morgan Stanley κέρδισαν σχεδόν 1%.Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές λιανικής υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση των στοιχείων καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η Bath & Body Works έχασε 4%, οι Home Depot, Lowe’s και Macy’s σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, ενώ το ETF SPDR του S&P Retail υποχώρησε κατά 2,9%.Οι μετοχές της Nike έχασαν περισσότερο από 6%, παρά το γεγονός ότι εταιρεία αθλητικών ειδών επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για τα κέρδη και τις πωλήσεις το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της.Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών συνέχισαν την άνοδο τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκαν κατά 20,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller. Τον Μάρτιο η άνοδος των τιμών είχε φτάσει το 20,6%.Επίσης, το Μάιο το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 2,2%, στα 104,3 δισ. δολ.. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. δολ. στα 176,6 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,4 δισ. δολ., στα 280,9 δισ. δολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street