Η ευελιξία στο ωράριο και κυρίως η επιλογή της ώρας έναρξης και λήξης της εργασίας αποτελούν πλέον ζητούμενο για εργαζομένους και εργοδότες, όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα των ManpowerGroup και Thrive με τίτλο «Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι: Από την επιβίωση, στην ευημερία στον χώρο εργασίας».

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της έρευνας, η πανδημία επανακαθόρισε τις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις των εργαζομένων μετακινώντας τις οικονομικές απολαβές σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με την ανάγκη για περισσότερο προσωπικό χρόνο εκτός δουλειάς. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες στη χώρα μας φέρονται να υιοθετούν ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των υπαλλήλων τους.

Διαβάστε επίσης: Από τη «Μεγάλη Παραίτηση», στη… «Μεγάλη Επιστροφή των Συνταξιούχων»

Είναι ενδεικτικό ότι το 64% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα επεσήμανε ότι θα ήθελε να μεταβεί σε τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία ενώ το 35% ότι θα ήθελε να επιλέγει πού θα εργάζεται (χώρο εργασίας ή σπίτι) με βάση τις καθημερινές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερα από τους εργοδότες τους στην κατεύθυνση να μεταβούν από την επιβίωση στην ευημερία, δίνοντας προτεραιότητα στην ευελιξία του τρόπου και των ωρών εργασίας σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως είναι η εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι (93%) θεωρούν σήμερα την ευελιξία «πολύ σημαντική», ωστόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το φύλο.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες θεωρούν απαραίτητο σε ποσοστό 82% να εργάζονται με συνεργάτες και συναδέλφους που εμπιστεύονται και σχεδόν οκτώ στις δέκα έχοντας έναν προϊστάμενο που να τις υποστηρίζει και να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τους (77%).

Ευελιξία

Από την άποψη της ευελιξίας και των μορφών της οι εργαζόμενοι από όλα τα υπόβαθρα ζητούν ευελιξία με τους δικούς τους όρους, με το 45% να θέλουν να επιλέγουν τους δικούς τους χρόνους έναρξης και λήξης του ωραρίου τους. Περίπου δύο στους δέκα (18%) δηλώνουν πρόθυμοι να μειώσουν τις αποδοχές τους για να εργαστούν μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης έναν μεταβαλλόμενο ρόλο για τους εργοδότες και μάνατζερ, καθώς η εμπιστοσύνη και οι κοινές αξίες είναι όλο και πιο σημαντικές – με τους εργαζομένους να είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να στηρίζουν ή και να εγκαταλείψουν μια εργασία εφόσον δεν αισθάνονται ότι υποστηρίζονται επαρκώς από την επιχείρηση και τους προϊσταμένους τους.

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις περισσότερων από 5.000 εργαζομένων σε 5 χώρες (Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), υπογραμμίζει ότι η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για ένα ακμάζον εργατικό δυναμικό. Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη στους συναδέλφους βαθμολογήθηκε δεύτερη μετά τις δίκαιες αμοιβές και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας από τους εργαζομένους (79%), ενώ η εμπιστοσύνη στους εργοδότες εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από περισσότερα από τα 2/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα (71%).

Ισορροπία

Tο μοντέλο της τετραήμερης εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στην Ελλάδα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ενός εργασιακού καθεστώτος που θα τους επιτρέπει να ισορροπούν καλύτερα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ηδη στη χώρα μας έχουν αποφασίσει πιλοτικά να υιοθετήσουν την 4ήμερη εργασία για τους καλοκαιρινούς μήνες οι εταιρείες Grant Thornton (συμβουλευτική/ελεγκτική), Terracom (τεχνολογική) και Choose (διαφημιστική) εσχάτως, ενώ και άλλες μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες εξετάζουν αυτή την πιθανότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax