Σε παρέμβαση ύψους 25 δισ. δολαρίων στην αγορά συναλλάγματος θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Χιλής για να ενισχύσει το τοπικό νόμισμα έναντι της σημαντικής ανόδου του δολαρίου ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, η τράπεζα ανέφερε ότι το πέσο υποτιμήθηκε με ασυνήθιστα μεγάλη ένταση και μεταβλητότητα τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας πίεση στις τιμές της αγοράς συναλλάγματος.«Η επιμονή αυτού του σεναρίου αυξάνει την πιθανότητα να δημιουργηθούν σημαντικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της χρηματοπιστωτικής αγοράς εν γένει», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος πρόεδρος της Χιλής υπόσχεται να θάψει τον νεοφιλελευθερισμό

Η ανακοίνωση ενίσχυσε το πέσο, το οποίο κέρδισε 4,73% το πρωί της Παρασκευής, πέφτοντας κάτω από τις 1.000 μονάδες ανά δολάριο. Την προηγούμενη ημέρα έκλεισε με πτώση 3,7% στην ελάχιστη ιστορική τιμή των 1.045,80/1.046,10 μονάδων ανά δολάριο.

Η τράπεζα δήλωσε ότι αποφάσισε να παρέμβει λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ανόδου του δολαρίου από τον Ιούνιο, της πτώσης της τιμής του χαλκού, του κύριου εξαγωγικού προϊόντος της Χιλής, και της «τοπικής αβεβαιότητας».

Διαβάστε επίσης: Κεντρικές Τράπεζες: Καυτός Ιούλιος για τα επιτόκια

«Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, ιδίως αν συνδυαστεί με μια αποφασιστική στρατηγική συμβατικής νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Αλμπέρτο Ράμος και συμπληρώνει πως  «υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει η κεντρική τράπεζα, δεδομένης της πολύ δύσκολης εγχώριας και εξωτερικής συγκυρίας και όταν λαμβάνεται υπόψη το περιορισμένο ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων»

Η τράπεζα ανακοίνωσε  πρόγραμμα πωλήσεων ύψους 10 δισ. δολαρίων στην αγορά spot από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την πώληση μέσων αντιστάθμισης συναλλαγματικών κινδύνων για το ίδιο ποσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή