Κανένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν διαλύθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σύμφωνα με την Alphaliner, καθώς η ζήτηση για πλοία ήταν πολύ υψηλή με τους ναύλους να μην αφήνουν περιθώρια σε πλοιοκτήτες να σκεφθούν τα διαλυτήρια.

Το ρεκόρ των μηδενικών διαλύσεων containerships του πρώτου εξαμήνου του 2022 ήρθε μετά από ένα φτωχό σε διαλύσεις 2021 όταν μόλις 19 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 16.500 teu έγιναν σκραπ. Το 2020 όμως διαλύθηκε μεταφορική ικανότητα 194.500 teu.

Διαβάστε επίσης: Μικρή μείωση της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου

Τέλος, η Alphaliner αναμένει ότι οι διαλύσεις containerships θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

«Θησαυρός» τα γερασμένα containerships

Σημειώνεται πως τα γερασμένα containerships έχουν μετατραπεί σε «χρυσωρυχεία». Η διαταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και οι καθυστερήσεις σε νέες ναυπηγήσεις έχουν ωθήσει τους ναύλους για τα πλοία δεκαετίας σε νέα υψηλά και η αγορά των second hand έχει εκτοξευτεί. Μάλιστα, οι Έλληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστούν με την αγορά πάνω από 40 containerships την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Reuters για το τελευταίο εξάμηνο, οι ναυτιλιακές εταιρείες μισθώνουν μεταχειρισμένα πλοία με μακροπρόθεσμες ναυλώσεις ρεκόρ για να κεφαλαιοποιήσουν την ανοδική αγορά που συναντά κανείς μια φορά σε κάθε γενιά.

Όπως τονίζεται, οι ναύλοι θα παραμείνουν στα ύψη, όσο παραμένει η συμφόρηση των λιμανιών και η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ