Η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξετάζει την επιβολή προστίμου στην Foxconn, ταϊβανέζικη εταιρεία που προχώρησε σε επένδυση σε κινεζική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ χωρίς προηγουμένως να λάβει σχετική έγκριση.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters το ύψος του προστίμου εκτιμάται στα 835.000 δολάρια. Η Foxconn, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατά παραγγελία κατασκευαστή ηλεκτρονικών, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι απέκτησε μερίδιο στην κινεζική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ Tsinghua Unigroup, επενδύοντας το ποσό των 797 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας θυγατρικής της.

Η επίμαχη επένδυση

Η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που η Ταϊβάν αντιμετωπίζει με καχυποψία τις κινεζικές φιλοδοξίες για δυναμική επιτάχυνση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της παραγωγής ημιαγωγών. Μάλιστα η νησιωτική ασιατική χώρα έχει προχωρήσει και στην εισαγωγή νέων νόμων που θα λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε προσπάθειες της Κίνας να κλέψει σχετικές τεχνολογίες.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η Ταϊβάν η επόμενη Ουκρανία; Η «κότα με τα χρυσά αυγά» και οι φιλοδοξίες του Πεκίνου

Το πρόστιμο, που υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί, σχετίζεται με έναν εκ των νέων νόμων και αφορά τη μη λήψη σχετικής έγκρισης από την κυβέρνηση της Ταϊβάν πριν γίνει η επένδυση και οι αρχές πιστεύουν ότι έχει παραβιάσει νόμο που διέπει τις σχέσεις του νησιού με την Κίνα.

Ο νόμος

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν αν θα πρέπει να επιβληθεί το «μέγιστο πρόστιμο» κυρίως λόγω και του μεγέθους της «παράνομης» επένδυσης. Από την πλευρά της η Foxconn μέσω χρηματιστηριακής ανακοίνωσης δηλώνει ότι πρόκειται να καταθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια επιτροπή επενδύσεων του υπουργείο Οικονομικών στο άμεσο μέλλον.

Ο νόμος της Ταϊβάν ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει τις επενδύσεις στην Κίνα «με βάση την εθνική ασφάλεια και την ανάπτυξη της βιομηχανίας». Σε όσους παραβιάζουν το νόμο θα μπορούσαν να τους επιβληθούν επανειλημμένα πρόστιμα μέχρι να γίνουν διορθώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Η Apple ξεμένει από τσιπ μνήμης και αναζητά νέους συνεργάτες στην Κίνα

Η Foxconn, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τη συναρμολόγηση του iPhone για λογαριασμό της Apple, είναι κάνει προσπάθειες να διεισδύσει στην αγορά των μικροτσίπ αυτοκινήτων, ιδιαίτερα καθώς επεκτείνεται στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Έτσι, η εταιρεία επιδιώκει να αποκτήσει εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών παγκοσμίως, καθώς η παγκόσμια έλλειψη τσιπ δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή αγαθών κάθε είδους, από αυτοκίνητα μέχρι ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή