Τα στελέχη BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον κυριάρχησαν στον πλανήτη χάρη στην ικανότητά τους να διαφεύγουν από την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός και η προηγούμενη λοίμωξη. Όπως φαίνεται όμως όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν, και ειδικά όσοι είχαν προσβληθεί από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον, είναι εν μέρει προστατευμένοι.

Η προηγούμενη λοίμωξη με Όμικρον είναι 76,1% αποτελεσματική στην πρόληψη συμπτωματικής νόσου από BA.4 ή BA.5, δείχνει μελέτη που παρακολούθησε όλα τα κρούσματα Covid-19 στο Κατάρ μετά την άφιξη των δύο νέων στελεχών.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Πόσο απειλητικό θα είναι το 7ο κύμα – Ο γρίφος του χειμώνα

Στην περίπτωση προηγούμενης λοίμωξης από άλλες παραλλαγές του κοροναϊού που είχαν εμφανιστεί πριν από την Όμικρον, η προστασία είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς ο κίνδυνος λοίμωξης από ΒΑ.4 ή BA.5 μειώνεται μόνο κατά 15,1%.

Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο, είναι όμως διαθέσιμη ως προδημοσίευση στο medRxiv.

«Είναι μια καλή μελέτη» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Κέι Σάτο, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Επισήμανε ωστόσο ότι τα ευρήματα δεν αποκλείεται να επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι η αρχική Όμικρον εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα και επομένως θα ήταν αναμενόμενο να διατηρείται ως έναν βαθμό η φυσική ανοσία των πρώην ασθενών.

«Η σύγκριση δεν είναι δίκαιη» συμφώνησε ο Άλεξ Σίγκαλ, ιολόγος του Αφρικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο ο Λάιθ Άμπου-Ράνταντ της Ιατρικής Σχολής Weill-Cornell στο Κατάρ, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη, δηλώνει πως στόχος της ομάδας του ήταν να προσδιορίσει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με επαναλοίμωξη, και όχι να αξιολογήσει τη φυσική ανοσία που προσφέρει το κάθε στέλεχος του κοροναϊού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά