Παρά το καλό διαμορφούμενο κλίμα τόσο στις ευρωαγορές όσο και στο pre market της Wall Street, το ΧΑ υποαπέδωσε μην μπορώντας να ακολουθήσει το τέμπο. Ωστόσο, παρά το χθεσινό στραβοπάτημα, κατέχει με άνεση το καλύτερο, ή καλύτερα λιγότερο χειρότερο από όλες τις αγορές στον κόσμο, καθώς από 1/1 χάνει λίγο κάτω από 7%, την ίδια ώρα που ο τεχνολογικός Nasdaq 100 βλέπει -26% και ο DAX 40 -15%.

Το ισχυρό φρούριο των 840 μονάδων

Για δεύτερη φορά, οι αγοραστές δείλιασαν να υπερβούν το επίπεδο των 840-845 μονάδων, που συνιστά εξάλλου και το άνω όριο της υφιστάμενης κίνησης, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Εξάλλου, και η χαμηλή συν/κή δραστηριότητα των πολλών τελευταίων συνεδριάσεων επιβαρύνει την ανασφάλεια, με δεδομένο ότι δεν εξασφαλίζεται κάποια σαφή κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, οι 810 είναι μια περιοχή σημαντικών στηρίξεων, που ο Δείκτης πρέπει να κρατήσει αν θέλει να ελπίζει για μια αξιοπρεπή συνέχεια, ειδάλλως ανοίγει ο δρόμος για τις 770.

Ο καταλύτης εκ των έξω

Και είναι προφανές ότι η προαναφερθείσα κατευθυντικότητα εξαρτάται στο μέγιστο από τις εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, και δη τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ως προς τη μεταστρεφόμενη νομισματική τους πολιτική προς καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων αναφοράς. Έτσι, οποιαδήποτε θετική ή αρνητική έκπληξη είναι λογικό να επιδρά τόσο στις μετοχικές αγορές ανά τον κόσμο, όσο και κατ’ επέκταση στην εγχώρια.

Οι πρωταγωνιστές της B movie

Στο θεατρικό έργο της χρηματιστηριακής ραστώνης, πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, με τις 4 μετοχές των συστημικών να απορροφούν πάνω από το 1/3 του μικρού όγκου συναλλαγών, ενώ και η ΑΛΦΑ συγκεκριμένα οδήγησε τον Δείκτη με το θετικό της πρόσημο. Οι λοιποί σωματοφύλακες βημάτισαν σημειωτόν χωρίς εκπλήξεις, με τα πρόσημα στη μεγάλη κεφ/ση να ήταν μικτά και τις περισσότερες να κινούνται σε στενό εύρος. Εξαίρεση, η μετοχή του Ελλάκτορα, που έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πιεσμένη εξαιτίας των δυσεπίλυτων ζητημάτων στη διοίκηση, ενώ συνεχίζει να μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά στο ταμπλό των εισηγμένων ομολόγων, καθώς συναντάμε καλές ευκαιρίες “μειωμένου” ρίσκου, όπως σε αυτά της ΕΛΧΑ, της ΜΟΗ και του ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News