Με το θετικό momentum να διατηρείται ζωντανό όλον τον Ιούλιο, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μετά από πολλές συνεδριάσεις και συνοδεία αμερικανικής μελωδίας να προσπεράσει και τη μεσοπρόθεσμης αξίας αντίσταση των 840 μονάδων, που οριοθετούσε την πτωτικότητα από τα τέλη Απριλίου.

Και παρά την εξαιρετικά χαμηλή δραστηριότητα, τόσο της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα όσο και πολλών προηγούμενων, οι λίγοι αγοραστές υπερφαλάγγισαν τους επίσης λίγους πωλητές, και κατάφεραν δεύτερο συνεχόμενο ανοδικό, και πολύ σημαντικό κλείσιμο εβδομάδας.

Η περιοχή 780-790 μονάδων είναι πλέον ο άξονας περιστροφής για τις μακροπρόθεσμες θέσεις

Συνυπολογίζοντας τόσο το αβαθές της ελληνικής αγοράς, όσο και την καλοκαιρινή επενδυτική ραστώνη και τον μέσο μηνιαίο τζίρο των 32 (!) εκατ. ευρώ, παρατηρήθηκε μια ωριμότητα στο ταμπλό, και οι έντονες ρευστοποιήσεις του διμήνου Μαϊου-Ιουνίου έδωσαν τη θέση τους σε μια σειρά τοποθετήσεων και θετικής κατεύθυνσης, εν μέσω κακού κλίματος παγκοσμίως. Έτσι, με κέρδη 8,5% από τα χαμηλά της κίνησης, ο ΓΔ όχι μόνο παρέμεινε ο πιο αμυντικός Δείκτης παγκοσμίως λιγότερο από 5% από 1/1 σε αντίθεση με τους επί παραδείγματι Nasdaq100 (-21%) και DAX40 (-15%), αλλά βρήκε και δυνάμεις να κλείσει την Παρασκευή με σχετικά καλούς όγκους πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 840. Επίσης, το δις δοκιμασμένο επίπεδο 780-790 μονάδων συνιστά πλέον μακροπρόθεσμη στήριξη, δίδοντας έτσι δικαιολογητική βάση στον κίνδυνο που θα αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα μακρινές τοποθετήσεις.

Η αμερικανική καραμούζα

Τα παραπάνω έρχονται υποστηριζόμενα από την αναπάντεχη αλλαγή του κλίματος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο στη Wall Street. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπήκαν τεχνικά τουλάχιστον σε ύφεση με τη δεύτερη συνεχόμενη αρνητική παρατήρηση του τριμηνιαίου ΑΕΠ (-1,6% και -0,9%), φαίνεται ότι η ομαλοποίηση του λεκτικού του Προέδρου της Fed, Jerome Powell, σχετικά με τη μεταστρεφόμενη νομισματική πολιτική λειτούργησε ως μοχλός επιθετικών αγορών. Το δεδομένο που πρέπει να κρατήσουμε εδώ είναι η καθολική εξάρτηση με τις διεθνείς αγορές, και δη τους βασικούς δείκτες των ΗΠΑ, καθώς η μεταβλητότητα κρίνεται υψηλή, και με μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσει αυξητική, στο πλαίσιο των μεταβολών στα μακροοικονομικά και με το βλέμμα στην ευαισθησία τους στις νέες πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών ανά τον κόσμο. Και καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου για τους επενδυτές είναι πλέον υψηλότερο, αναμένονται μεγάλες αποδόσεις, παράλληλα με την επιταγή για ακαριαίες επενδυτικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News