Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν σήμερα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας τους γύρω από την Ταϊβάν, προβαίνοντας σε επίδειξη δύναμης σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, στη νήσο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (όπως είναι η επίσημη ονομασία των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων) εκτόξευσε 11 βαλλιστικούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια, ανατολικά και νότια της Ταϊβάν, από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας) έως και τις 16:00 της Πέμπτης, τοπική ώρα. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στην Ταϊπέι είχε δηλώσει ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την ηπειρωτική Κίνα.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι η ακριβής τοποθεσία των χώρων εκτόξευσης και αν οι πύραυλοι ακολούθησαν πορεία πάνω από την Ταϊβάν πριν καταλήξουν στις θαλάσσιες περιοχές που πραναφέρθηκαν. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κίνα ποτέ δεν έχει εκτοξεύσει πυραύλους με τροχιά πάνω από τα εδάφη της Ταϊβάν και μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί και σαν μια ηθελημένη προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης.

Το ταϊβανέζικο υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε από την πλευρά του να σχολιάσει τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια.

Η κινεζική πλευρά και συγκεκριμένα η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου Επιχειρήσεων ανέφερε πως ολοκλήρωσε εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι περιορισμένοι στις περιοχές όπου έγιναν έχουν πλέον αρθεί.

Επιπλέον, η Κίνα εκτόξευσε ρουκέτες μακράς εμβέλειας κοντά σε απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν, στα Μάτσου και Ντονγκγιν βορειοδυτικά καθώς και στο Γουκιού στα δυτικά. Οι ένποπλες δυνάμεις της Ταϊβάν αντέδρασαν ενισχύοντας την φρουρά των νησιών, τα οποία βρίσκονται γεωγραφικά εγγύτερα στην κινεζική ακτογραμμή παρά στην Ταϊβάν.

Διαβάστε ακόμα:  Washington Post: H ζημιά από την απερίσκεπτη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Η κινεζική οργή

Αν και η επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, διήρκεσε λιγότερες από 24 ώρες, πυροδότησε την οργή του Πεκίνου, καθώς επρόκειτο για την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο που μετέβη στην Ταϊπέι τα τελευταία 25 χρόνια. Ο προκάτοχός της Νιούτ Γκίνγκριτς είχε επισκεφθεί την Ταϊβάν το 1997.

Η κυρία Πελόσι, 82 ετών, διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση που εκλέγεται δημοκρατικά και ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού.

Σε μια μορφή αντιποίνων, το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς. «Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter, και θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το μεσημέρι (07:00 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε ακόμα:  Κίνα: Οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά της Ταϊβάν

Τα στρατιωτικά γυμνάσια

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος «πλοίων και αεροσκαφών» στα πεδία όπου θα γίνονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά, πρόσθεσε.

Στο Πινγκτάν, κινεζικό νησί κοντά σε μια από τις ζώνες των γυμνασίων, στρατιωτικά ελικόπτερα πέρασαν κινούμενα προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατός της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο» αν και «χωρίς να επιδιώκει πόλεμο».

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, που επικαλέστηκε στρατιωτικούς αναλυτές, τα γυμνάσια που άρχισαν σήμερα είναι εύρους «χωρίς προηγούμενο» και πύραυλοι θα περάσουν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν.

«Είναι η πρώτη φορά» που ο κινεζικός στρατός θα εκτοξεύσει πυραύλους και θα χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά στο στενό της Ταϊβάν, υπογράμμισε η εφημερίδα, γνωστή για τον εθνικιστικό της τόνο.

Διαβάστε ακόμα: Δεν κάνουμε πίσω στα πυρά της Κίνας, διαμηνύει η Ταϊβάν

«Αποκλεισμός» της νήσου

Τα  γυμνάσια γίνονται σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν -σε ορισμένες περιπτώσεις, μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της.

«Αν οι δυνάμεις της Ταϊβάν έρθουν ηθελημένα σε επαφή (σ.σ.: με στον στρατό της Κίνας) και ρίξουν ακόμη και μια τουφεκιά κατά λάθος, (ο κινεζικός στρατός) θα ανταποδώσει με σθένος και θα είναι η πλευρά της Ταϊβάν» αυτή που θα έχει την ευθύνη και «θα υποστεί όλες τις συνέπειες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κινεζικό στρατό υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι αρχές της νήσου κατήγγειλαν τα γυμνάσια, κρίνοντας ότι απειλούν την ασφάλεια της ανατολικής Ασίας.

«Ορισμένες από τις περιοχές των γυμνασίων της Κίνας καταπατούν (…) τα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν», είπε ο Σουν Λι-φανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, στηλιτεύοντας την «παράλογη» ενέργεια της Κίνας η οποία «αψηφά τη διεθνή τάξη».

Το υπουργείο ανέφερε πως ο στρατός της Ταϊβάν εκτόξευσε φωτοβολίδα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για να απομακρυνθεί UAV που πέταγε πάνω από το νησί Κινμέν, μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη Σιαμέν, στην ηπειρωτική Κίνα. Δεν διευκρίνισε για τι είδους UAV επρόκειτο, ούτε από πού ερχόταν.

«Απαραίτητο και θεμιτό μέτρο»

Για το Πεκίνο, τα γυμνάσια αυτά -όπως και άλλα, πιο περιορισμένης έκτασης, τις τελευταίες ημέρες- είναι «απαραίτητο και θεμιτό μέτρο» μετά την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι.

«Είναι οι ΗΠΑ αυτές που επιδίδονται σε προκλήσεις και η Κίνα είναι το θύμα τους. Η Κίνα βρίσκεται σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», τόνισε στον Τύπο η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Οι ασκήσεις έχουν στόχο να προσομοιωθεί «αποκλεισμός» της νήσου και συμπεριλαμβάνουν «επιθέσεις εναντίον στόχων στη θάλασσα, πλήγματα στόχων στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου», συνόψισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Αν και το σενάριο της εισβολής στην Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων θεωρείτο απίθανο να γίνει πραγματικότητα, οι πιθανότητες αυξήθηκαν μετά την εκλογή το 2016 της σημερινής προέδρου, Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η κυρία Τσάι ανήκει σε παράταξη που τάσσεται υπέρ της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας και, αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση, αρνείται να δεχθεί τη θέση ότι η νήσος και η ηπειρωτική χώρα ανήκουν στην «ενιαία Κίνα».

Pedestrians walk past a giant screen broadcasting news report on Chinese People’s Liberation Army’s (PLA) military exercises around Taiwan, in Beijing, China August 4, 2022. REUTERS/Thomas Peter

«Καθαρή κλιμάκωση»

Οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων και κοινοβουλευτικών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που θέλει να προβάλει εικόνα ηγέτη που δεν παζαρεύει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, επιδίωξε σε αντίποινα να απομονώσει ακόμη περισσότερο την Ταϊβάν και ασκεί ολοένα αυξανόμενη στρατιωτική πίεση στη νήσο.

Αποτέλεσμα είναι ότι το στενό της Ταϊβάν έχει μετατραπεί σε θέατρο επικίνδυνων εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον, της Ταϊπέι και του Πεκίνου, που είναι αναγκασμένο να προβάλει εικόνα αδιαλλαξίας καθώς φέτος θα διεξαχθεί το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το συνέδριο αυτό, που θα οργανωθεί τον Οκτώβριο, αναμένεται -αν δεν συμβεί στο μεταξύ κατακλυσμός- να επανεκλέξει τον Σι Τζινπίνγκ επικεφαλής του κόμματος και του κράτους για τρίτη συναπτή θητεία.

Η Κίνα πάντως δεν έχει καμία πρόθεση να δει την τρέχουσα κατάσταση να εκτραχύνεται, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει «πόλεμος από ατύχημα» είναι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί ο Σι Τζινπίνγκ» πριν από το συνέδριο του ΚΚΚ, εκτιμά ο Τάιτους Τσεν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο εθνικό πανεπιστήμιο Σουν Γιατ-Σεν στην Ταϊβάν.

Η Αμάντα Χσιάο, αναλύτρια για θέματα Κίνας στο ινστιτούτο μελετών International Crisis Group, σημειώνει πάντως ότι τα γυμνάσια που άρχισαν σήμερα αντιπροσωπεύουν «καθαρή κλιμάκωση σε σχέση με τον κανόνα των κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων γύρω από την Ταϊβάν και σε σχέση με την τελευταία κρίση στο στενό της Ταϊβάν το 1995-1996».

«Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο», το Πεκίνο στέλνει το μήνυμα ότι «απορρίπτει κάθε ιδέα εθνικής κυριαρχίας» των αρχών της Ταϊβάν, προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Bloomberg

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».