Χάνουμε την ουσία όταν μιλάμε για το εάν η οικονομία βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση ή όχι, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά τους πιο ευάλωτους.

«Η ύφεση είναι απλώς μία λέξη. Το αν βρισκόμαστε σε ύφεση ή όχι δεν είναι πραγματικά το σημαντικό. Είναι πώς νιώθουν οι άνθρωποι που το περνούν αυτό», είπε ο Μπράιαν Μούνιχαν στο Associated Press κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Bank of America Tower στο κέντρο του Μανχάταν, όπου μίλησε για τον πληθωρισμό και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης – Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Παραμένει ο κίνδυνος της ύφεσης για τις ΗΠΑ

Το ζήτημα του εάν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση έχει πολιτικοποιηθεί ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022. Ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά άνω των 40 ετών και η  καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί, κάποια άλλα στοιχεία της οικονομίας, όπως η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, εξακολουθούν να είναι ισχυρά. Ως απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια με την ελπίδα να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.

Διαβάστε επίσης – Η ύφεση χτυπάει την πόρτα σε ευρωζώνη και ΗΠΑ

Το βλέμμα στη Μασαχουσέτη

Ο Μπράιαν Μούνιχαν, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της BofA από το 2010, δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη  σε ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι η ανακοίνωση αυτή θα πρέπει να προέλθει από «μια ομάδα ανθρώπων στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης», αναφερόμενος στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, το οποίο καθορίζει πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν οι υφέσεις.

Ωστόσο, ο Αμερικανός τραπεζίτης ανέφερε δύο σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τους μέσους Αμερικανούς: τις τιμές του φυσικού αερίου και τα ενοίκια. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι βενζίνης εκτινάχθηκε σε λίγο πάνω από 5 δολάρια τον Ιούνιο πριν πέσει κάτω από τα 4 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Και φάνηκε να ανησυχεί περισσότερο για το αυξανόμενο κόστος των ενοικίων.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται ξανά, αλλά τα ενοίκια αυξάνονται κατά 10, 12, 15 τοις εκατό. Και το ενοίκιο μπορεί να καταλήξει να παίρνει το 40% του εισοδήματος αυτών των νοικοκυριών», είπε ο Μπράιαν Μούνιχαν. Το ενοίκιο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κυβερνητικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος παρουσίασε ετήσια αύξηση 8,5% τον Ιούλιο .

Αντέχει ο Αμερικανός καταναλωτής

Ο Μπράιαν Μούνιχαν είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει, όπως έχει πει σε προηγούμενες συνεντεύξεις του, ότι συνολικά ο Αμερικανός καταναλωτής είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και μπορεί να αντέξει την οικονομική αναταραχή. Λέει ότι οι Αμερικανοί που έχουν στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν σε μεγάλο βαθμό κλειδώσει ένα χαμηλό κόστος δανεισμού και ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών, ενώ αυξάνονται, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα ως ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Δεν βλέπουμε καμία επιδείνωση στη συμπεριφορά των καταναλωτών από την αρχή του έτους μέχρι τώρα», είπε. Και πρόσθεσε ότι υπήρξε κάποια επιβράδυνση στο ποσό των χρημάτων που εξοικονομούν οι Αμερικανοί, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην αύξηση του κόστους.

Ο Moynihan είπε ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να αυξάνουν τους μισθούς επίσης, κάτι που βοηθά τους Αμερικανούς να αντεπεξέλθουν. Η ίδια η Bank of America αύξησε τους μισθούς για να βοηθήσει τους 200.000 και πλέον υπαλλήλους της να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος. Η εταιρεία έδωσε αυξήσεις σε υπαλλήλους που έπαιρναν λιγότερα από 100.000 δολάρια έως και 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή