Σε απεργία προχώρησαν από χθες Κυριακή, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, οι λιμενεργάτες στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περίπου 1.900 μέλη του συνδικάτου Unite στο Felixstowe στο Suffolk απεργούν για οκτώ ημέρες αντιδρώντας για τους μισθούς.

Η Unite ανακοίνωσε ότι τα μέλη της απέρριψαν μια προσφορά για αυξήσεις 7% από την Felixstowe Dock and Railway Company, τονίζοντας ότι είναι κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.
Εκπρόσωπος του λιμανιού χαρακτήρισε την απεργία ήταν «απογοητευτική».

Διαβάστε επίσης – Maersk: Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα διαρκέσουν

Η προσφορά της εταιρείας

Περίπου 2.550 άτομα εργάζονται στο λιμάνι του Felixstowe – το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της χώρας, διακινώντας περίπου το 48% του εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι απεργοί εργάτες περιλαμβάνουν οδηγούς γερανών, χειριστές μηχανών και πλοία που φορτώνουν και ξεφορτώνουν πλοία.

Ο εκπρόσωπος του λιμανιού, Paul Davey, είπε ότι η μέση αμοιβή για τους εργαζομένους στο Felixstowe ήταν 43.000 στερλίνες και στους υπαλλήλους είχε προσφερθεί αύξηση 7% συν μια εφάπαξ πληρωμή 500 στερλινών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πόσο κοστίζει το σούπερ μάρκετ – «Στραγγαλίζει» τους πραγματικούς μισθούς ο πληθωρισμός

Και πρόσθεσε ότι η προσφορά αντιπροσωπεύει αύξηση μεταξύ 8,1% και 9,6%, ανάλογα με την κατηγορία εργαζομένων στο λιμάνι, τη στιγμή που η μέση αύξηση μισθού στη χώρα ήταν 5%.

Τα προβλήματα

«Έχουμε μια οικονομία που συρρικνώνεται, μπαίνουμε σε ύφεση… Νομίζω ότι είναι πράγματι μια πολύ δίκαιη προσφορά», είπε.

Μιλώντας στο πρόγραμμα Broadcasting House του BBC Radio 4 , πρόσθεσε ότι οι απεργίες ήταν μέρος της «εθνικής ατζέντας» της Unite.

«Εξυπηρετεί τον σκοπό τους να έχουν μια απεργία εδώ στο Felixstowe… Ξέρω ότι πολλοί από αυτούς [εργάτες] αισθάνονται ότι χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε αυτό το παιχνίδι» τόνισε.

Ο μεγάλος ναυτιλιακός όμιλος Maersk προειδοποίησε ότι αναμένει η απεργία να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση με ορισμένα πλοία να καθυστερούν σημαντικά.

«Η απεργία θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτή η διαμάχη είναι αποκλειστικά ευθύνη της επιχείρησης», δήλωσε στο Reuters ο Μπόμπι Μόρτον, επικεφαλής της ένωσης για τις αποβάθρες, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε την  ευκαιρία να κάνει στα μέλη μας μια δίκαιη προσφορά, αλλά επέλεξε να μην το κάνει.

Η εργοδότρια εταιρεία ανακοίνωσε πως θα θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της απεργίας που διαρκέσει μέχρι τις 29 Αυγούστου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα