Ιδιαίτερα ανήσυχα με τον αυξημένο πληθωρισμό ήταν τα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα όσα έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 21ης Ιουλίου, σε σημείο που να εκτιμούν πως το ρίσκο είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να αιτιολογεί μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Θυμίζουμε πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το συμβούλιο αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αιφνιδιάζοντας τις αγορές που θεωρούσαν πιο πιθανή μια μετριοπαθή πρώτη αντίδραση από την ΕΚΤ της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν απέδωσε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων – Τι θα γίνει με το χρέος Ελλάδας και Ιταλίας 

Δίχως ομοφωνία 

Ωστόσο, η απόφαση για δυναμική αντίδραση δεν ελήφθη ομόφωνα, αλλά με «πολύ μεγάλη πλειοψηφία», καθώς δεν έλειψαν οι φωνές που υποστήριζαν πως η Τράπεζα θα έπρεπε να τηρήσει το πλάνο που είχε αφήσει να εννοηθεί προς τις αγορές, ήτοι με μια μετριοπαθή πρώτη αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της προαναγγελθείσας  αντιστροφής της νομισματικής της πολιτικής.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις κρίθηκαν πως έχουν ενταθεί» ανέφεραν τα πρακτικά, αποτυπώνοντας τη βούληση μεγάλου μέρους του συμβουλίου να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις ολοένα χειρότερες πληθωριστικές προοπτικές.

Τελικά η πλάστιγγα έκλινε προς την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, δεδομένης και της ανησυχίας για την συνέχιση της ανοδικής τροχιάς του πληθωρισμού που τον Ιούλιο βρέθηκε στο 8,9% για την Ευρωζώνη.

Γενική αποδοχή για το TPI

Η δεύτερη σημαντική απόφαση της ημέρας, που αφορούσε το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού των αγορών, το TPI, το οποίο δρομολογήθηκε για να συγκρατεί τα spread των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ελήφθη, αντιθέτως, ομόφωνα!

Σημειωτέον πως πολλοί αναλυτές είχαν θεωρήσει τότε, πως η δρομολόγηση του TPI, ήταν μια «quid pro quo» συμφωνία των περιστεριών με τα γεράκια, που επέμεναν στην αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Προβληματισμός για το ευρώ 

Σημαντικό σημείο, επίσης, που προκύπτει από τα πρακτικά είναι πως το συμβούλιο φαίνεται πως συζήτησε επισταμένως το ζήτημα της αποδυνάμωσης του ευρώ, κρίνοντας πως μπορεί να επιταχύνει επίσης την άνοδο του πληθωρισμού, με φόντο και την ενεργειακή κρίση.

Υπόψη δε, πως έκτοτε η υποχώρηση του ευρώ έχει διευρυνθεί με το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί έως και στα 0,99265 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Πέρα από την αποδυνάμωση του ευρώ, το συμβούλιο στάθηκε στη διαρκή επιδείνωση της παραγωγικής δυνατότητας της Ευρωζώνης, τις επίμονα υψηλές τιμές σε ενέργεια και καύσιμα και το γεγονός πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών επίσης κινείται σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Στοιχεία δηλαδή που όλα μαζί ωθούν μόνο προς τα πάνω τον πληθωρισμό εξού και η απόφαση του συμβουλίου να στείλει… σήμα για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά χωρίς να δίνει παραπάνω πληροφορίες για το πόσο δυναμικά θα θελήσει να κινηθεί.

Τι δείχνουν οι αγορές 

Πάντως, οι αγορές χρήματος τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως ποντάρουν σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας, δεδομένου του νέου ράλι των ενεργειακών τιμών.

Συγκεκριμένα, οι αγορές χρήματος ποντάρουν σε ένα θεαματικό άλμα των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την ΕΚΤ μέχρι τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Μια τέτοια αύξηση θα διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο στο 1%, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αντιστοίχως, οι traders ποντάρουν σε διπλασιασμό των επιτοκίων από την BoE, από το 1,75% που είναι σήμερα στο 3,5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όταν μόλις δέκα μέρες πριν «έβλεπαν» διαμόρφωση των επιτοκίων κάτω από το 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή