Η ζώνη του ευρώ έχει ήδη εισέλθει σε μια «ρηχή» ύφεση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό αναφέρουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της UBS, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία των 19 κρατών θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,2% το τέταρτο.

«Υπό το φως περαιτέρω σημαντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, που συνεπάγονται περαιτέρω πίεση στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στις πάγιες επενδύσεις, αναμένουμε τώρα ότι η ευρωζώνη θα υποστεί τεχνική ύφεση», έγραψαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζες με επικεφαλής τον Reinhard Cluse.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Η ύφεση το βασικό σενάριο – Στο 8% οι πληθωρισμός

Η UBS υπογραμμίζει επίσης ότι μια κρίσιμη παραδοχή είναι «ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω, αλλά δεν θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις» προσθέτει ωστόσο, ότι καταστεί απαραίτητα το δελτίο στην χρήση του φυσικού αερίου,  τότε «η οικονομική ζημιά θα είναι πιθανότατα πολύ χειρότερη».

Διαβάστε επίσης – Barclays: Σε τεχνική ύφεση η Ευρώπη στις αρχές του 2023

Αυξήσεις επιτοκίων

Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και την ήπια ύφεση το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο φέτος να παρέχει περιορισμένη στήριξη στον αποπληθωρισμό, η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο. Για το επόμενο έτος αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε τρεις ακόμη αυξήσεις των 25 μ.β. η καθεμία στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου και του Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι – Αγώνας για να γεμίσουν οι αποθήκες

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται και οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, προβλέποντας μια βαθύτερη συρρίκνωση της ευρωζώνης από ό,τι προηγουμένως, ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο.

«Βλέπουμε έναν πιο μακροχρόνιο αντίκτυπο αυτής της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, καθώς αναμένουμε ότι οι υψηλότερες τιμές και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό θα παραμείνουν και τον χειμώνα 2023-24», ανέφεραν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Jens Eisenschmidt. «Όμως δεν είναι όλα ζοφερά, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το κλίμα θα αλλάξει, λόγω της ανάκαμψης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή