Καλά κρατεί το λεγόμενο Συν στη Βρετανία, με τους εργαζομένους στα εθνικά ταχυδρομεία να προστίθενται στη λίστα προχωρώντας σήμερα στην πρώτη από τις συνολικά τέσσερις απεργίες που έχουν προκηρύξει. Κοινός παρονομαστής στο κύμα των διαδηλώσεων από εργαζόμενους διαφορετικών κλάδων είναι η απαίτηση για αυξήσεις μισθών δεδομένης της εκτίναξης του πληθωρισμού και του κόστους ζωής.

Το ίδιο ζητούν και οι 115.000 εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, που είχαν ψηφίσει σε ποσοστό 98,7% υπέρ της έναρξης απεργιακών κινητοποιήσεων. Μετά τη σημερινή ημέρα, η επόμενη απεργία έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, όπως επίσης για τις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: 109 φορές περισσότερα από τους εργαζόμενους κερδίζουν οι CEOs

Ρήξη με τους εργαζόμενους

Η διοίκηση του Royal Mail προσέφερε αυξήσεις ύψους 5,5%, επικαλούμενη την δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας που χάνει περίπου 1 εκατ. στερλίνες την ημέρα. Αν και πάλι η προσφορά της ήταν η μεγαλύτερη που έχει κάνει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι επιμένουν σε υψηλότερες αυξήσεις δεδομένου πως ο πληθωρισμός κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στο 10,1% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% πριν τα τέλη της χρονιάς.

Υποστηρίζουν, επίσης, πως αν η εταιρεία είχε τόσο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα θα έπρεπε να περικόψει τις υψηλές αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα ανώτατα διοικητικά της στελέχη και τα μερίσματα προς τους μετόχους.

Ενδεικτικά ο CEO Σάιμον Τόμπσον έλαβε ένα ετήσιο πακέτο εσόδων ύψους 753.000 στερλίνων για το τελευταίο δημοσιονομικό έτος, συμπεριλαμβανομένου ενός μπόνους ύψους 140.000 στερλίνων.

Δεδομένο την ίδια ώρα είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά της χώρας από το ράλι των ενεργειακών τιμών και το ντόμινο των ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Μόλις σήμερα, η ενεργειακή εποπτική αρχή της Ofgem, ανακοίνωσε πως οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 80% από τον Οκτώβριο, κατά την προγραμματισμένη εξαμηνιαία αναθεώρηση των συμβολαίων, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 3.549 στερλίνες το χρόνο, από τις 1.277 στερλίνες που ήταν πέρυσι.

Με τα δεδομένα αυτά, τα βρετανικά νοικοκυριά θα χρειαστεί να αφιερώσουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος, ήτοι κυριολεκτικά διπλάσια χρήματα σε σχέση με πέρυσι, για τους λογαριασμούς αερίου, ηλεκτρισμού και θέρμανσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή