
Kαμπανάκι χτυπούν οι αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων, με το «φάντασμα» της αύξησης των spreads να αρχίζει να στοιχειώνει εκ νέου την Ευρώπη. Ο συναγερμός από την αρνητική εικόνα της αγοράς και το sell off στα ομόλογα έχει πατηθεί, υπό τη σκιά και των κερδοσκοπικών κινήσεων από την πλευρά των επενδυτών. Σε συνεχή επίθεση από τις αγορές βρίσκεται το ιταλικό χρέος εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και του ρευστού οικονομικού κλίματος που προκαλεί η ενεργειακή λαίλαπα.
Με όχημα την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, πληθαίνουν οι διεθνείς αναλύσεις που προβλέπουν είσοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση. Οι traders θα στοχοποιήσουν τις συνήθεις ύποπτες χώρες, με το βλέμμα, επίσης, στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για τις αγορές κρατικών ομολόγων και τα επιτόκια. Νέα έκθεση του οίκου Fitch αναφέρει ότι η ύφεση στην ευρωζώνη είναι πιθανό να ξεκινήσει από το 2ο εξάμηνο του 2022, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία θα δουν ετήσια μείωση του ΑΕΠ τους το 2023.
Η παρέμβαση Στουρνάρα
Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο οποίος ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλες κινήσεις. Αντίθετα, προτρέπει την ΕΚΤ να ακολουθήσει μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση για την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής.
- Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Αισιοδοξώ ότι το τέρας του πληθωρισμού θα έχει ηττηθεί έως το τέλος του 2024
H απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας ξεπέρασε το φράγμα του 4,2% και ενισχύθηκε στο 4,213%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Τα spreads, η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων βρέθηκαν στις 260 μονάδες βάσης. Στις αρχές Αυγούστου, η απόδοση ήταν στο 2,92% και την προηγούμενη εβδομάδα στο 3,16%. Μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει ανέβει κατά 97 μονάδες. Οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς ομολόγου είναι μία ανάσα πριν από το 4%, στο 3,982% και τα spreads βρίσκονται στις 238,7 μονάδες.
Βιώσιμο χρέος
Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει και μέσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν το 2021 ιστορικό ρεκόρ που ανήλθε στα 74,3 δισ. ευρώ, με την καλή πορεία τους να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού ήδη έχουν ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ. Πλέον, οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του ελληνικού ΑΕΠ, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα της χώρας.
- Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Ολοένα και περισσότερες χώρες αντιμέτωπες με υψηλό χρέος
Παράλληλα, το χρέος θεωρείται βιώσιμο, λόγω της σύνθεσής του και της διάρκειας αποπληρωμής ενώ το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις πάνω από 4% (από την αρχική πρόβλεψη του 3%). Η χώρα δεν βιάζεται να δανειστεί από τις αγορές καθώς ήδη διαθέτει ένα ικανοποιητικό «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων περί τα 38-39 δισ. ευρώ και καλύπτει το κόστος εξυπηρέτησης. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 5,5 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων δηλαδή 3 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από το reopening του 7ετούς και 1 δισ. ευρώ από το νέο 5ετές.


Latest News

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα