Kατά 4,0% αυξήθηκε το ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη και κατά 4,4% στην ΕΕ, συγκρίνοντας το β΄ τρίμηνο 2022 με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Όσον αφορά στην Ελλάδα, καταγράφηκε αύξηση μόλις κατά 0,8%, που είναι η χαμηλότερη αύξηση στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανεργία των νέων

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί – ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος. Στη ζώνη του ευρώ, το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 4,1%, ενώ το μη μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 3,8%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά στο ωρομίσθιο, αυξήθηκε κατά 4,5% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 4,1% στο ίδιο τρίμηνο αναφοράς.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,4% η ανεργία στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο

Κατανομή ανά οικονομική δραστηριότητα

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 4,3% στη (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 3,9% στην επιχειρηματική οικονομία: +2,2% στη βιομηχανία, +2,8% στις κατασκευές και +4,9% στις υπηρεσίες. Στην ΕΕ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 4,2% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 4,4% στην οικονομία των επιχειρήσεων: +2,9% στη βιομηχανία, +3,3% στις κατασκευές και +5,3% στις υπηρεσίες.

Μισθολογικό κόστος

Στην ΕΕ, οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στο ωρομίσθιο ήταν οι κλάδοι «Μεταλλεία και λατομεία» (+6,9%), «Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες υπηρεσιών» (+6,6 %), «Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» (+6,3%) και «Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών διαμονής και εστίασης» (+6,0%).

Κόστος ωρομισθίου μεταξύ των χωρών

Οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+14,9%) και στη Βουλγαρία (+14,6%). Τέσσερα ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση άνω του 10% και συγκεκριμένα: Λιθουανία (+12,4%), Ρουμανία (+11,7%), Πολωνία (+11,1%) και η Εσθονία (+10,1%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή