Σε ελληνοαμερικανική υπόθεση εξελίσσεται η έκβαση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που αφορούσε τα επενδυτικά σχήματα τα οποία υπέβαλαν τις προσφορές τους για το ακριτικό λιμάνι της χώρας.

Οι προτάσεις

Πιο συγκεκριμένα, τους φακέλους με τις οικονομικές προτάσεις τους υπέβαλαν:

  • Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP (αμερικανικών συμφερόντων) – EUROPORTS (με έδρα το Βέλγιο) – EFA GROUP (διεθνής εταιρεία στον χώρο των βιομηχανικών, αεροναυπηγικών και αμυντικών συστημάτων) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος με δραστηριότητα στις υποδομές, τις ΑΠΕ, την ενέργεια και την κυκλική οικονομία).
  • Η LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, που είναι θυγατρική της αμερικανικής QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων σε υποδομές κ.λπ.

Το αμερικανικό στοιχείο στα δύο επενδυτικά σχήματα είναι έντονο και έρχεται να συνοδεύσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Οπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ηγουμενίτσα

Εξελίξεις, όμως, υπήρξαν και στον δεύτερο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των τριών οικονομικών προσφορών που είχαν κατατεθεί για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ).

Μετά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία υποβολής βελτιωμένων προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά): 1. ATTICA AE ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ & ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ, 2. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED SpA – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΕ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, 3. ΟΛΘ ΑΕ.

Λάρκο

Αλλη μία αποκρατικοποίηση που «τρέχουν» το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής αναμένεται να φτάσει στο τέλος της την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το επενδυτικό σχήμα που θα μισθώσει τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου, ΛΑΡΚΟ.

Διεξάγονται δύο διαγωνισμοί

Στο ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε προσφορά για το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και το μεταλλείο του Λουτσίου, η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG.

Για τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή που αφορά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και αγροτεμαχίων, προσφορές υπέβαλαν τόσο η προαναφερόμενη κοινοπραξία όσο και η ιρλανδικών συμφερόντων εταιρεία COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Στο data room έχει ανέβει το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία