Οι διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από αγωγούς προς τη Γερμανία φαίνεται να είναι αποτέλεσμα κρατικής «τρομοκρατίας», υποστήριξε η Μόσχα, την ώρα που αξιωματούχος της ΕΕ έκανε για ένα περιστατικό που άλλαξε ριζικά την φύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά την αιτία των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 και έχει δηλώσει ότι υποπτεύεται πως πίσω από τις ζημιές κρύβεται δολιοφθορά στα ανοιχτά της Δανίας και της Σουηδίας.

Διαβάστε επίσης – Τα σαμποτάζ παρασύρουν την Ευρώπη πιο βαθιά στη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας

Τέσσερις ημέρες αφότου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά οι διαρροές φυσικού αερίου, παραμένει ασαφές ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε επίθεση στους αγωγούς που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Σποραδικές επαφές» με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα

«Αυτό μοιάζει με τρομοκρατική ενέργεια, πιθανώς σε κρατικό επίπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τη συμμετοχή κάποιου κράτους».

Μπαράζ δηλώσεων

Η Ρωσία είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδοθούν σε έναν πόλεμο λέξεων για το ποιος ήταν υπεύθυνος. Η Μόσχα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι διαρροές σημειώθηκαν σε έδαφος που είναι «υπό τον πλήρη έλεγχο» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ουάσιγκτον θα είναι σε θέση να αυξήσει τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εάν οι αγωγοί τεθούν εκτός χρήσης.

Ωστόσο, το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, επικαλούμενο τρεις πηγές, ανέφερε ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν πλοία και υποβρύχια υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στις διαρροές.

Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ του CNN, ο Πεσκόφ είπε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η Ζαχάροβα ζήτησε η έρευνα της ΕΕ να είναι «αντικειμενική» και είπε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «δώσει εξηγήσεις» – αναφερόμενη στο σχόλιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο ότι, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, «δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2».

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ήταν υπεύθυνος για τη ζημιά στον Nord Stream και τα σχόλια του Μπάιντεν αφορούσαν τις προσπάθειες εκείνη την εποχή να εξασφαλιστεί η πιστοποίηση για την εμπορική χρήση του Nord Stream 2.

Οι διαρροές από τον αγωγό Nord Stream 1 είναι πιθανό να σταματήσουν τη Δευτέρα, δήλωσε στο Reuters ο διαχειριστής του αγωγού.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Nord Stream AG είπε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν προβλέψεις για τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού μέχρι να εκτιμηθεί η ζημιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια