Σε ατύχημα οφείλεται πιθανότατα η διαρροή που σημειώθηκε σε έναν από τους αγωγούς Druzhba που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, πλήττοντας τη ροή προς τη Γερμανία και εντείνοντας την ανησυχία που επικρατεί στη γηραιά ήπειρο μετά τα πρόσφατα πλήγματα στους αγωγούς φυσικού αερίου του Nord Stream, στη Βαλτική.

«(Σε αυτή την περίπτωση) μπορούμε να μιλήσουμε για τυχαία ζημιά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο κορυφαίος αξιωματούχος της Πολωνίας, αρμόδιος για τις ενεργειακές υποδομές, Ματέους Μπέργκερ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

«Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς, είναι δυνατοί διάφοροι συνειρμοί, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να πιστέψουμε (ότι πρόκειται για ενέργεια σαμποτάζ)», πρόσθεσε.

Συναγερμός

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού όσον αφορά την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών της από τότε που διαπιστώθηκαν τον περασμένο μήνα μεγάλες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που διέρχονται από τη Ρωσία προς την Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία έκαναν λόγο για σαμποτάζ.

Ο Μπέργκερ δήλωσε ότι η διαρροή εντοπίστηκε 70 χιλιόμετρα δυτικά του Πλοκ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Πολωνίας ιδιοκτησίας της PKN Orlen. Ως αποτέλεσμα, η ροή πετρελαίου προς τη Γερμανία μειώθηκε εν μέρει, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι επισκευές πιθανότατα «δεν θα διαρκέσουν πολύ».

Ο Druzhba

Ο πετρελαιαγωγός Druzhba, το όνομα του οποίου σημαίνει «φιλία» στα ρωσικά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, ο οποίος προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο Transneft, που εκμεταλλεύεται τον αγωγό, δήλωσε ότι το πετρέλαιο συνεχίζει να αποστέλλεται προς την Πολωνία.

Η πολωνική PKN Orlen δήλωσε ότι οι προμήθειες πετρελαίου προς το διυλιστήριο του Πλοκ δεν έχουν διακοπεί, ενώ εκπρόσωπος του τσεχικού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών MERO δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία αλλαγή στις ροές προς την Τσεχική Δημοκρατία.

Εργασίες αποκατάστασης

«Η κύρια δράση (που αναλαμβάνουμε) είναι να αντλήσουμε το υγρό, να εντοπίσουμε τη διαρροή και να τη σταματήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Karol Kierzkowski στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVP Info.

Όταν η πίεση μειωθεί, η διαρροή θα σταματήσει και θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στην πηγή της», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί η αιτία και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό.

Οι πυροσβέστες στην περιοχή Kujawsko-Pomorskie δήλωσαν ότι είχαν αντλήσει περίπου 400 κυβικά μέτρα πετρελαίου και νερού από το σημείο της διαρροής, το οποίο βρισκόταν στη μέση ενός χωραφιού με καλαμπόκι.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

Μείωση των ροών προς Γερμανία

Η συνολική χωρητικότητα του δυτικού τμήματος του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από την κεντρική Πολωνία στη Γερμανία είναι 27 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου ετησίως. Το διυλιστήριο Schwedt της Γερμανίας, το οποίο προμηθεύει το 90% των καυσίμων του Βερολίνου εξαρτάται ιδιαίτερα από τον Druzhba.

Η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η Ρωσία εξακολουθούσε να είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της χώρας, αντιπροσωπεύοντας λίγο πάνω από το 30% των εισαγωγών πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια