Μια απλή ερώτηση πλανιόταν το μεσημέρι της Δευτέρας πάνω απ’ το Πεκίνο: Θα δημοσιεύονταν την επόμενη μέρα τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας όπως είχε προγραμματιστεί; Απροσδόκητα, τα κινεζικά τελωνεία δεν δημοσίευσαν τα εμπορικά τους στοιχεία την Παρασκευή. Μέχρι τις 16:00 είναι σαφές ότι η στατιστική υπηρεσία ακολούθησε το παράδειγμά των τελωνείων, η μόνη ένδειξη ήταν μια μικρή προσαρμογή στο χρονοδιάγραμμα των διαδικτυακών δημοσιεύσεων που καθορίστηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Μια μέρα αργότερα, δεν υπάρχει ακόμη καμία νύξη για το πότε θα δημοσιοποιηθούν τα δεδομένα, ούτε κάποια σαφής εξήγηση. Η καθυστέρηση αυτής της συνήθως καλά χορογραφημένης και εκτελούμενης τριμηνιαίας άσκησης είναι μια περιττή παρέκκλιση.

Η καθυστέρηση προκαλεί εικασίες ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση και αποκρύβονται, ώστε να μην επισκιάσουν το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή και το οποίο συγκαλείται δύο φορές τη δεκαετία. Ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και πληθώρα πόρων έχουν διατεθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας και για να πετύχουν μηδενικά κρούσματα Covid-19 για το Συνέδριο. Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας ενίσχυσαν επίσης την παρέμβασή τους για να στηρίξουν το γουάν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη σημασία των στόχων του ΑΕΠ φέτος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι επενδυτές πιθανώς να έχουν συνυπολογίσει ότι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μιλούν για την πιθανότητα αυτό να είναι το δεύτερο χειρότερο, όσον αφορά την ανάπτυξη, έτος για την Κίνα από το 1976. Αυτή η αποτίμηση περιλαμβάνει τις προσδοκίες ότι η παραγωγή θα είχε ανακάμψει από την ασθενή ανάπτυξη 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε 3,4 % στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Ο περασμένος μήνας είχε επίσης μια ευχάριστη έκπληξη στο μέτωπο της τόνωσης: ο νέος τραπεζικός δανεισμός σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Αύγουστο, καθώς η κεντρική τράπεζα καθοδήγησε περισσότερη πιστωτική στήριξη.

Η εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο, ήγειρε την άβολη αίσθηση ότι η πολιτική είναι πάνω από όλα. Η Κίνα κατηγορείται εδώ και καιρό ότι «μαγειρεύει» τα επίσημα στοιχεία και μια τέτοια πρόσθετη αβεβαιότητα σχετικά με τον σχεδιασμό σαμποτάρει την προσπάθεια της ίδιας της κυβέρνησης να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων και να καταπολεμήσει τις ψευδείς αναφορές. Τελικά, η έλλειψη επικοινωνίας, ή η απροθυμία επικοινωνίας, βλάπτει περισσότερο την εμπιστοσύνη απ’ ότι τα δυσάρεστα νούμερα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners