Περί τα 150 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την  υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τους δικαιούχους, το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θέρμανσης και τα νοικοκυριά που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα  θέρμανσης.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες

Οι πληρωμές

Οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης θα «τρέξουν» τον Δεκέμβριο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα περισσότερα νοικοκυριά που θα έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης να δουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέχρι τα Χριστούγεννα ή το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα «η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου».

Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δοθεί – Δικαιούχοι και κριτήρια

«Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης» είπε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης πως «αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

Τα ποσά

«Μιλάμε για πάνω από μισό δισ. ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατ. ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με την επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην αντλία των βενζινάδικων, που σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ επίκειται να υιοθετηθεί εκ νέου από την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».

«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια