Η ανάγκη αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και η διαδικασία μέσα από την οποίαν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς η οποία βασίζεται στο ευρωπαϊκό target model, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τη μορφή webinar.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη του Ινστιτούτου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και προβληματισμούς γύρω από την ενεργειακή κρίση.

Τα διμερή συμβόλαια

Στο πλαίσιο της ημερίδας, επισημάνθηκε η ανάγκη για δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθούν και στην ελληνική αγορά τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και τελικών καταναλωτών (PPA)  που θα επιτρέψουν αφενός την ανάπτυξη των ΑΠΕ και αφετέρου την προστασία των καταναλωτών από την έντονη διακύμανση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΝΕ: Έκθεση για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Όπως επισημάνθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές ένας από τους βασικούς λόγους που επικρατούν τόσο υψηλές τιμές στην Ελληνική αγορά (μερικές φορές τις υψηλότερές στην Ευρώπη) είναι το γεγονός ότι όλες οι αγοραπωλησίες ηλεκτρισμού, σε αντίθεση με το τι επικρατεί στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, γίνονται μέσω Χρηματιστηρίου Ενέργειας και άρα οι τιμές καθορίζονται από την επικρατούσα Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).

Περιορισμένος ανταγωνισμός

Στην τοποθέτηση του, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, Παντελής Κάπρος, έκανε λόγο για περιορισμένο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, αναδεικνύοντας την υψηλή εξάρτησή της  (98,5%) από την Προημερήσια Αγορά και τάχθηκε υπέρ μιας ριζικής αλλαγής της αρχιτεκτονικής των αγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι «Η σημερινή  λογική των αγορών έφτασε στα όριά της».

Ο Διευθυντής Διαχείρισης της Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ, Ανδρέας Πετροπουλέας, υποστήριξε ότι δεν υφίσταται ανάγκη διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο Target Model (άποψη την οποία συμμερίστηκε και το στέλεχος της ΔΕΗ Αλεξάνδρα Ψυρρή) και κάλεσε την κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» τη φορολόγηση των παλαιών υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, εκτιμώντας ότι υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα.

Το πλαφόν

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων υπογράμμισε ότι η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή για φυσικό αέριο χρήζει προσεκτικής εξέτασης, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση 30% των χονδρεμπορικών τιμών για όλους, προσφέροντας έναν σταθερό ορίζοντα τιμών για τις βιομηχανίες. Ζήτησε επίσης να αρθούν τα αντικίνητρα για την άμεση σύναψη PPA μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανιών που μπορούν  να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» έναντι του νέου –δυσμενέστερου- περιβάλλοντος τιμών που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, οπότε και λήγουν τα σταθερά συμβόλαια ρεύματος πολλών βιομηχανιών της Υψηλής Τάσης.

Τέλος, ο Θόδωρος Τερζόπουλος, ανώτερο στέλεχος της ΔΕΔΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικού Αερίου-Βιομεθανίου & Υδρογόνου του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη εγχώριας παραγωγής αερίου και ιδιαίτερα στις προοπτικές παραγωγής βιομεθανίου, στο πλαίσιο των νέων υψηλότερων στόχων που έχουν ήδη τεθεί από την ΕΕ μέσω της δράσης REPowerEU.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια