Η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρηστος Σταϊκούρας προσερχόμενος στο Eurogroup όπου θα συζητηθούν οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει συζήτηση και για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες με τον κ. Σταϊκούρα να τονίζει την ανάγκη σταθερότητας, ευελιξίας, ρεαλισμού και ειδικής μέριμνας για δαπάνες που συνδέονται με επενδύσεις και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και EcoFin

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:

«Συζητάμε σήμερα στο Eurogroup για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και κάποιες πρώτες, σημαντικές, προτάσεις, για ένα νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ως προς το 1ο, οι εκτιμήσεις φαίνεται να είναι δυσμενέστερες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Φαίνεται οι οικονομίες της Ευρώπης να έχουν χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης – ή ακόμα και ύφεση – μέσα στο 2023 και υψηλό, επίμονο πληθωρισμό.

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδεικνύοντας πολύ υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης απ’ ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ως προς το 2ο σκέλος, που αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο, η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική θα πρέπει να διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να διέπεται από ευελιξία ως προς τον οικονομικό κύκλο, από ρεαλισμό ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, από ιδιαίτερες πρόνοιες για δαπάνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ευρώπης και από ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρώπης, με την επίτευξη υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες