Η Credit Suisse ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις προσπάθειές της να απεμπλακεί από ένα κομμάτι της επενδυτικής της τραπεζικής, την Τρίτη, αν και δεν είχε να αναφέρει πολλά. Ωστόσο, μία λέξη – ασφάλιστρο-  σε μία κατά τα άλλα ασαφή δήλωση, δείχνει ότι το όλο εγχείρημα μάλλον άξιζε τον κόπο για τον διευθύνοντα σύμβουλο Ούλριχ Κόρνερ.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικές τράπεζες: Πόσο άλλαξαν μέσα σε μόλις τρία χρόνια

Η ελβετική τράπεζα αξίας 12 δισ. δολαρίων ανέφερε ότι ξεφορτώθηκε μέρος από τα περιουσιακά στοιχεία των τιτλοποιημένων προϊόντων της αξίας 55 δισ. δολαρίων, κυρίως στην Apollo Global Management, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου συρρίκνωσης του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής που δεν βοηθά ιδιαίτερα στην εξυγίανση της εταιρείας. Ωστόσο, δεν ανέφερε κάτι σχετικά με βασικές οικονομικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της τιμής. Η αμερικανική εταιρεία Apollo, η οποία διαχειρίζεται περίπου 523 δισ. δολάρια πελατών, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της  τιτλοποιημένα και ενυπόθηκα  δάνεια ύψους 20 δισ. δολαρίων. Η δομή της συμφωνίας θα απογοητεύσει τους μετόχους που ήλπιζαν σε μία γρήγορη, καθαρή έξοδο από ένα  εξαιρετικά κερδοφόρο τμήμα μεν, το οποίο όμως δημιουργεί απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες και άλλα πιο εξειδικευμένα δανειακά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό

Ο κίνδυνος παραμένει

Η συμφωνία με την Apollo θα μειώσει τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse μόνο κατά περίπου 10 δισ. δολάρια μέχρι τα μέσα του 2023, δηλαδή λιγότερο από το ήμισυ των 22 δισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το υπόλοιπο θα πρέπει να εκκαθαριστεί με την πάροδο του χρόνου – και πιθανότατα πολύ αργά: Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse από την Apollo θα διαρκέσει πέντε χρόνια έναντι αμοιβής.

Υπάρχουν όμως και σοβαροί λόγοι για την ασάφεια. Οι υποκείμενοι δανειολήπτες πρέπει να συναινέσουν στην αλλαγή της ιδιοκτησίας, δήλωσε στο Breakingviews ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Και είναι επίσης πιθανό ότι οι οφειλέτες θα μπορούσαν να αποπληρώσουν πρόωρα. Και οι δύο αυτές προοπτικές υποδηλώνουν ότι το ποσό της συμφωνίας είναι αόριστο. Η Credit Suisse δήλωσε επίσης ότι η τελική τιμή πώλησης θα εξαρτηθεί από τα επιτόκια προεξόφλησης. Αυτό υποδηλώνει ότι η ίδια και η Apollo θα μπορούσαν να επικαιροποιήσουν τους όρους με βάση τα ισχύοντα επιτόκια όταν θα είναι έτοιμοι να κλείσουν τη συμφωνία.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές γνωρίζουν ήδη τη σημαντικότερη λεπτομέρεια. Η Credit Suisse ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι η αναμενόμενη ενίσχυση των κεφαλαιακών της επιπέδων θα εξαρτηθεί από το ασφάλιστρο που θα καταβάλλει η Apollo, γεγονός που σημαίνει ότι η πώληση με έκπτωση αποκλείεται. Δεδομένου ότι ο Κόρνερ πουλάει από θέση αδυναμίας εν μέσω επισφαλειών, αυτό αποτελεί κέρδος για τους μετόχους. Ακόμη και μία ασαφής συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners