Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τις πιέσεις που ήρθαν από την άνοδο του διεθνούς πολιτικού κινδύνου, ειδικά μάλιστα μετά την άνοδο του χτες στα υψηλά επταμήνου. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,86% στις 887,09 μονάδες, με τον τζίρο στα 95 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω πακέτων διακινήθηκαν 20,88 εκατ. ευρώ.

Το όριο των 900 μονάδων

Μετά από μία καλή εκκίνηση του Νοεμβρίου, καθώς η αγορά σημειώνει με τη σημερινή μόνο τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, το επίπεδο των 900 μονάδων φαντάζει ανυπέρβλητο σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά τον πύραυλο που χτύπησε την Πολωνία, αλλά και τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Στο κόκκινο

Το αποτέλεσμα είναι για τρίτη φορά οι 900 μονάδες να μην είναι εφικτό να «κατακτηθούν», καθώς οι διαθέσεις ρίσκου μειώθηκαν κατακόρυφα, με το διακύβευμα της αγοράς να είναι να παραμείνει σε επαφή με το επίπεδο – ορόσημο, ώστε να μην κινητοποιηθεί ένα κύμα κατοχύρωσης κερδών, ειδικά μάλιστα στο κρίσιμο δεκαπενθήμερο που ανοίγει σήμερα, κατά το οποίο οι ξένοι θεσμικοί αξιολογούν τα ανοίγματά τους στη Λ. Αθηνών. Δηλαδή θα πρέπει η εγχώρια αγορά να «πείσει» ότι παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει έχει ακόμη ανοδικά περιθώρια, τα οποία θα ξεδιπλωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Ανοδική διάσπαση

Όπως αναφέρει και η Trader24, η πολυήμερη συμπεριφορά των επενδυτών πέριξ του εν λόγω επιπέδου συνεπικουρεί στη θεωρία μιας ισχυρής αντίστασης τεχνικής και ψυχολογικής σημασίας ώστε να συνάγεται ασφαλώς το πρώιμο συμπέρασμα μιας σημαντικής ανοδικής διάσπασης. Εξάλλου η αξία της μεγεθύνεται αφενός χάρη στην προαναφερθείσα συναλλακτική δραστηριότητα αφετέρου λόγω των εξελίξεων στα μακροοικονομικά των ΗΠΑ και την κρίσιμη μείωση του εκείθεν πληθωρισμού. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η ανοδικότητα των δυόμιση ετών οδηγεί στη ζώνη των 1.000-1.040 μονάδων υπενθυμίζοντας ότι η στήριξη των 780-800 μονάδων δεν χάθηκε ποτέ.

Σε επίπεδο τίτλων, το -4,90% της Πειραιώς ξεχώρισε, όπως και οι ισχυρές απώλειες σε ΔΕΗ, Σαράντη, Eurobank, Λάμδα, ΟΤΕ, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Quest και ΕΛΧΑ. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Coca Cola, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες