1.4. Αντιπαραβολή δεδομένων δηλώσεων και δεδομένων που τηρούνται στην πλατφόρμα myDATA

α) Στην πρώτη φάση πλήρους λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA, εκτός απροόπτου το έτος 2023, οι δηλώσεις των επιχειρήσεων, όλων των φορολογικών αντικειμένων, θα υποβάλλονται βάσει των δεδομένων των λογιστικών βιβλίων. Με τα δεδομένα εσόδων – εξόδων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA γίνεται «σύνθεση» αυτών των δηλώσεων και στη συνέχεια τα δεδομένα τους αντιπαραβάλλονται με τα δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, (1η αντιπαραβολή).

Στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ασυμφωνία (π.χ. από τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν προκύπτει Φ.Π.Α. προς καταβολή ύψους 2.000,00 ευρώ και η επιχείρηση υπέβαλε δήλωση με ποσό προς απόδοση ύψους 500,00 ευρώ), τότε αυτή θα αποκαλείται κατ’ αρχήν ασυμφωνία και στην περίπτωση αυτή η Α.Α.Δ.Ε. θα αποστέλλει σχετικά αυτοματοποιημένα μηνύματα στις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να προβούν, εντός διμήνου, στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες όπως π.χ. διαβίβαση Παραστατικού, τροποποιητική δήλωση κ.λπ.). Η προθεσμία αυτή αποκαλείται Δίμηνο Εναρμόνισης.

β) Στη συνέχεια, μετά τη λήξη της δίμηνης αυτής προθεσμίας, θα γίνει δεύτερη (2η) αντιπαραβολή και αν παραμείνει η ασυμφωνία, αυτή θα κατατάσσεται σε δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη.

αα) Αν η ασυμφωνία θεωρηθεί δικαιολογημένη (π.χ. οφειλόμενη σε ειδικά καθεστώτα Φ.Π.Α.) τότε θα γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες εξομάλυνσης των διαφορών και επίτευξης της τελικής συμφωνίας.

Ββ) Αν η ασυμφωνία θεωρηθεί αδικαιολόγητη τότε θα κατατάσσεται σε βαθμό επικινδυνότητας και η επιχείρηση θα οδηγείται σε έλεγχο.

Γιώργος Α. Κορομηλάς

Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων

Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E.

Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts