Με τη μείωση των διεθνών τιμών των δημητριακών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων να αντισταθμίζει τις αυξήσεις στα φυτικά έλαια και στη ζάχαρη, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 135,7 μονάδες.

Πλέον, ο δείκτης είναι μόλις 0,3% υψηλότερος από το επίπεδο του Νοεμβρίου του 2021, όταν, βέβαια, όδευε ήδη προς υψηλό δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης: FAO: Σε ιστορικό υψηλό ο λογαριασμός για τις εισαγωγές τροφίμων

Δημητριακά

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε 6,3% υψηλότερος από ό, τι έναν χρόνο πριν.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού και καλαμποκιού μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 2,8% και 1,7% αντίστοιχα, εν μέρει επηρεασμένες από την χρονική επέκταση της Πρωτοβουλίας για το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 2,3% τον Νοέμβριο, ανακόπτοντας το επτάμηνο πτωτικό σερί. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου και του σογιέλαιου αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές του κραμβέλαιου και του ηλιέλαιου μειώθηκαν.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, με τις παγκόσμιες τιμές για το βούτυρο, το αποβουτυρωμένο και το πλήρες γάλα σε σκόνη να μειώνονται, εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης για εισαγωγές, ενώ οι τιμές για τα τυροκομικά αυξήθηκαν και λόγω των λιγότερο υψηλών εξαγωγικών διαθέσιμων από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής στη δυτική Ευρώπη.

Κρέας

Ελαφρώς χαμηλότερος, κατά 0,9% έναντι Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν 0,9% χαμηλότερος τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος μειώθηκαν, καθώς οι αυξημένες εξαγωγικές προμήθειες από την Αυστραλία προστέθηκαν στις ήδη υψηλές προμήθειες από τη Βραζιλία, παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση εισαγωγών της Κίνας. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές όλων των άλλων τύπων κρέατος ανέκαμψαν, με αποτέλεσμα τις υψηλότερες τιμές για το πρόβειο κρέας.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε 5,2% τον Νοέμβριο, επηρεασμένος από τις ισχυρές αγορές εν μέσω στενών παγκόσμιων αποθεμάτων ζάχαρης λόγω καθυστερήσεων συγκομιδής σε βασικές χώρες παραγωγής και της ανακοίνωσης από την Ινδία για χαμηλότερη ποσόστωση εξαγωγής ζάχαρης. Οι υψηλότερες τιμές αιθανόλης στη Βραζιλία άσκησαν επίσης ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές ζάχαρης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή