Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Διοικητικού Πρωτοδικείου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και άλλων φορέων, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για το Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης: Πλοιοκτήτες ρυμουλκών: Πυρά κατά κυβέρνησης, ζητούν «φορολογική δικαιοσύνη»

«Στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα συντελούμε το μεγαλύτερο κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο έχει γίνει ποτέ στη Δικαιοσύνη, με την κατασκευή πολλών νέων δικαστικών μεγάρων, την αναβάθμιση, ανασυγκρότηση και ανακαίνιση πολλών υφιστάμενων κτιρίων αλλά βεβαίως και με μία λογική ότι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση των μεγάλων και πολλών παθογενειών της, προφανώς περνάει και μέσα από τη συνολική ανακατασκευή ανακαίνιση και ανασυγκρότηση των δικών της υποδομών»,ανέφερε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Δικαιοσύνης: Εγκρίθηκε ο διεθνής διαγωνισμός – Νέο κτήριο για Πρωτοδικείο και Εισαγγελία Αθηνών

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης λίγο πριν από την έναρξη της τελετής των εγκαινίων από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκο Λογοθέτη, ο οποίος έθεσε στον κ. Τσιάρα το ζήτημα της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο, σε οικόπεδο που, όπως είπε, έχει απαλλοτριωθεί πριν από 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε ότι αν και το έργο είναι ώριμο, «η σύνδεσή του με το νέο δικαστικό μέγαρο Χανίων οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις», ζητώντας να γίνει διαχωρισμός «προκειμένου να προχωρήσει άμεσα και η δικαιοσύνη να απονέμεται σε έναν αξιοπρεπή χώρο και όχι στο νυν δικαστικό μέγαρο» το οποίο όπως είπε «σε καμία περίπτωση δεν τιμά το έργο που επιτελείται».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι οι ανησυχίες των φορέων του Ηρακλείου για το νέο δικαστικό μέγαρο του Ηρακλείου είναι εύλογες, σχολιάζοντας ότι «είναι προτεραιότητα και του υπουργείου και της κυβέρνησης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η κατασκευή του νέου δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου» προσθέτοντας ότι «είμαστε σε ένα χρονικό σημείο που προσπαθούμε να επιλύσουμε κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου το έργο να πάρει και αυτό το δρόμο της δικής του ολοκλήρωσης. Είναι δεδομένο ότι σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή» σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

Υποστελέχωση των δικαστηρίων

Εκπρόσωποι δικαστικών υπαλλήλων παρέδωσαν ψήφισμα στον κ. Τσιάρα, στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποστελέχωση των δικαστηρίων.  Ο υπουργός Δικαιοσύνης που νωρίτερα είχε βρεθεί και απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα για τους δικαστικούς υπαλλήλους, αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας ότι «το πρόβλημα υφίσταται» προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων «δίνουμε μία οριστική λύση στο ζήτημα γιατί καθιερώνουμε μία διαδικασία που κάθε έτος θα επαναλαμβάνεται στον ίδιο χρόνο, με τη διαφάνεια, τα εχέγγυα και την τεχνογνωσία της Εθνικής Σχολής Δικαστών λύνοντας ακόμη ένα ακόμη ζήτημα το οποίο αφορά στο βασικό προαπαιτούμενο με βάση το νέο κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων, που δεν είναι άλλο από το θέμα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών υπαλλήλων. Θέλουμε δικαστικούς υπαλλήλους εκπαιδευμένους, πραγματικά επιμορφωμένους γιατί αυτοί θα ενισχύσουν το δικαστικό μας σύστημα».

«Καμία καθυστέρηση για τις παρακολουθήσεις»

Απαντώντας σε δημοσιογράφους σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα για τις παρακολουθήσεις ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση» και πως «έχει επιληφθεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν κινηθεί όλες οι ανάλογες διαδικασίες». «Νομίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποδείξει πολλές φορές ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ότι, παρά την αμφισβήτηση που έχει δεχθεί ειδικά από κάποιους συγκεκριμένους, καταφέρνει όχι απλά να ανταποκριθεί αλλά κυρίως να αποδείξει ότι αποτελεί ένα σταθερό συνταγματικό πυλώνα στον οποίο μπορεί να προσφεύγει ο πολίτης προκειμένου να αισθάνεται ασφάλεια, να έχει εμπιστοσύνη και να θεωρεί ότι μπορεί να βρει το δίκιο του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών πολιτών», ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «ήρθαμε να καλύψουμε ένα τεράστιο θεσμικό κενό το οποίο αναδείχθηκε κυρίως από την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ» συμπληρώνοντας ότι «παρά τα κενά τα οποία υπήρχαν, η κυβέρνηση ήρθε και πρότεινε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα με μία ισορροπία μεταξύ του σημαντικότατου ρόλου που έχει διαχρονικά η ΕΥΠ για την πατρίδα μας, αλλά βεβαίως και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μέσα από τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και μέσα από διαδικασίες που με κάθε τρόπο φροντίζουν να τα διασφαλίσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Πολιτική
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά

Κεχαγιά: Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ολοκληρώσει τις βουτιές στο Μαράθι και να αποπέμψει τον Κυριαζίδη
Επικαιρότητα |

Κεχαγιά: Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ολοκληρώσει τις βουτιές στο Μαράθι και να αποπέμψει τον Κυριαζίδη

Η Βούλα Κεχαγιά σχολιάζει πως το Μαξίμου «δεν έχει αρθρώσει λέξη» για το παραληρηματικό και χυδαίο σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη