Την έγκρισή της στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2023 έδωσε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έκρινε ότι είναι εναρμονισμένο με τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνήσει πρόσφατα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ωστόσο όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στο προσχέδιο υπάρχουν και κάποια μελανά σημεία.

Η γνωμοδότηση της Κομισιόν είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου οι Βρυξέλλες να διαπιστώνουν αν τα προσχέδια των προϋπολογισμών που καταθέτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συνολικά, το επικαιροποιημένο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι σύμφωνο με τις Συστάσεις του Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2022: η Ιταλία περιορίζει την αύξηση των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών και σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και για την ενεργειακή ασφάλεια», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης – Ιταλία: 7 εταιρείες ενέργειας αύξησαν τις τιμές – Τι απάντησε η επιτροπή ανταγωνισμού

Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η Κομισιόν έκανε μια «θετική αξιολόγηση που επιβεβαιώνει την καλή δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει τη σταθερότητα του προϋπολογισμού και επιβεβαιώνει το όραμα της ανάπτυξης που την καθοδηγεί».

«Η συνολική ετυμηγορία είναι θετική με ορισμένες επικριτικές παρατηρήσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι η Ρώμη έχει δείξει την απαραίτητη σύνεση στα δημοσιονομικά μέτρα.

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας παρά τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών. «Η Ιταλία συγκαταλέγεται ανάμεσα στο ήμισυ των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αυτό το αποτέλεσμα μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση», αναφέρει στη δήλωσή του ο Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι.

«Η Ιταλία θα πρέπει να έχει καλύτερη στόχευση στα ενεργειακά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τη ζήτηση και να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους», δήλωσε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να κατατεθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο για να εγκριθεί. Η έγκριση αυτή θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί έως το τέλος του έτους, παρά τις όποιες τροπολογίες θα προκύψουν. Ο προϋπολογισμός του 2023 επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των υψηλών λογαριασμών της ενέργειας, όπως και στη μείωση των φόρων σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

Σε ένα θέμα για το οποίο η Κομισιόν ενίσταται είναι ότι η Ιταλία δεν έχει σημειώσει ακόμη πρόοδο στους νόμους για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος, για την περαιτέρω μείωση των φόρων των εργαζομένων, όπως πρόοδο δεν διακρίνει και στην αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης – Χριστούγεννα: Σφίγγουν το ζωνάρι οι Ιταλοί

«Επιπλέον, το επικαιροποιημένο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας περιλαμβάνει μέτρα που δεν συνάδουν με το διαρθρωτικό μέρος των προηγούμενων δημοσιονομικών συστάσεων, συγκεκριμένα στον τομέα των συντάξεων και της φοροδιαφυγής, όπως και της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και των νομικών ορίων για πληρωμές σε μετρητά».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει τις κυρώσεις στους λιανοπωλητές που αρνούνται να λάβουν πληρωμές με κάρτα για λογαριασμούς μικρότερους των 60 ευρώ, ενώ επίσης επιθυμεί να αυξήσει το μέγιστο νόμιμο όριο για πληρωμές με μετρητά στα 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή