«Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για την ανάπτυξη πρόσθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων, με στόχο πάντα τη δημιουργία μια ανθεκτικής οικονομίας».

Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Γιάννης Τσακίρης: Οι εγγυήσεις βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο των ΜμΕ

Η ανάρτηση

Ο υφυπουργός αναφέρει:

«Δημοσιεύθηκε το “Startups in Greece report 2022/2023” που επιμελήθηκε για ακόμη μια χρονιά το Found.ation με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (HDBI – ΕΑΤΕ)

Πριν από λίγες ημέρες ο Economist δημοσίευσε την κατάταξη των χωρών όσον αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Ελλάδα κατάφερε να ανακηρυχθεί πρώτη σε όλο τον κόσμο σε βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το 2019, από την έναρξη δηλαδή της θητείας της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη, μέχρι σήμερα ανεβαίνοντας συνολικά 16 θέσεις στο σχετικό πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης.

Ταυτόχρονα ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία για το έτος 2021. Στον δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων, FDI’s, η Ελλάδα πέτυχε κατά τον ΟΟΣΑ το έτος 2021 ρεκόρ όλων των εποχών. Προσείλκυσε δηλαδή τις περισσότερες επενδύσεις, πάνω από 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από την πρώτη μέρα που ο ΟΟΣΑ μετράει το σχετικό δείκτη για την Ελλάδα.

Επιτυχία

Φυσικά, τέτοιες επιδόσεις είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας. Διότι από τη μια βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον και από την άλλη καταφέρνουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι επενδύσεις και οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα αλλά και ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα το έχει ήδη αντιληφθεί και επενδύει.

Όμως όπως διαφαίνεται από τα έως σήμερα στοιχεία, το έτος 2022 θα έχουμε ακόμα υψηλότερο ρεκόρ, άμεσων ξένων επενδύσεων από ότι είχαμε το 2021. ‘Αρα, θα έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στον δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η Ελλάδα βέβαια αναμένεται να έχει για το 2022, για 2η συνεχόμενη χρονιά έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως όλα δείχνουν η χώρα μας θα είμαστε πάνω από 5% του ΑΕΠ, ενδεχομένως πλησιέστερα του 6% του ΑΕΠ απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη θα είναι κάτω από 3% του ΑΕΠ.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δε θα τα είχαμε καταφέρει αν δεν είχαμε και τα κατάλληλα εργαλεία και φορείς που συντελούν στις επενδυτικές επιτυχίες της χώρας.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (π.ΤΑΝΕΟ), έχει φτάσει να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ μέσω εννέα συνολικά mandates, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον καινοτόμο σχεδιασμό τους, τη συμπληρωματικότητά τους και το εύρος που καλύπτουν στην ελληνική επενδυτική αγορά, ενώ έχει καταφέρει να σχεδιάσει με μ τέτοιο τρόπο τα προγράμματά της ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.

Συμφωνίες

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν οδηγήσει στην ενεργοποίηση εξωστρεφών ομάδων διαχείρισης και στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό ,με κορυφαίες τη σύναψη επενδυτικών συμφωνιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ύψους 4,4 δις. ευρώ συστατικά όπως αποδεικνύεται απαραίτητα για τη δημιουργία νέων επενδυτικών ταμείων.

Η ΕΑΤΕ κατάφερε το 2022 να φτάσει να συμμετέχει σε 14 επενδυτικά σχήματα, στα οποία έχει δεσμεύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των σχημάτων αυτών ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ.

Βέβαια η λειτουργία της ΕΑΤΕ δεν εξαντλείται στην παροχή χρηματοδότησης, αντίθετα υποστηρίζει την δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος επιχειρηματιών και ιδιωτών επενδυτών μέσω διαφόρων δράσεων. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο μάλιστα υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΤΕ και αντίστοιχων οργανισμών από τη Γαλλία (Bpifrance), τη Γερμανία (KfW Capital), τη Φινλανδία (Tesi) και τη Δανία (Vækstfonden), που είχε ως σκοπό την δημιουργία πανευρωπαϊκών επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύουν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση παγκόσμιας ανάπτυξης με δεδομένο πως σήμερα πολλές εταιρείες από την Ευρώπη που κάνουν αυτό το βήμα στρέφονται κυρίως στις ΗΠΑ και την Ασία για να βρουν κεφάλαια.

Βέβαι δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο Equifund που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και από ιδιώτες επενδυτές. Στόχος του είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων μέσω της ανάπτυξης της αγοράς των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (“Venture Capital/Private Equity”) στην Ελλάδα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς. Σήμερα, το EquiFund παρουσιάζεται σε πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής.

Πολλαπλασιαστικό όφελος

Πέρα από αυτή τη μόχλευση που επετεύχθη, έχουμε ήδη παραδείγματα επιχειρήσεων που μετά τη στήριξη του EquiFund πέτυχαν την συγκέντρωση επιπρόσθετων κεφαλαίων σε μεταγενέστερο στάδιο με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών του εξωτερικού αυξάνοντας την ίδια στιγμή και την αποτίμησή τους.

Το συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος, λοιπόν, για το εγχώριο οικοσύστημα και την ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερο από τα άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το οικοσύστημα, λοιπόν, διευρύνεται και ωριμάζει και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για την ανάπτυξη πρόσθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων, με στόχο πάντα τη δημιουργία μια ανθεκτικής οικονομίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups