Το αεροδρόμιο της Αθήνας ανοίγει φτερά και τον χειμώνα με 15 νέους διεθνείς προορισμούς. Με τον τελευταίο μήνα της χρονιάς να υπολείπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όρους επιβατικής κίνησης μόλις 3,5% σε σχέση με το 2019, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία ανάκαμψης. Στο φίνις της χρονιάς, ανοίγει τα φτερά του για την Κίνα, καθώς αύριο ξεκινά η απευθείας σύνδεση της Αθήνας με τη Σανγκάη από την Air China, ενώ συνεχίζει να έχει το βλέμμα στραμμένο στις ασιατικές αγορές, με την Ινδία να αποτελεί προτεραιότητα.

Ελ. Βενιζέλος: Στα επίπεδα του 2019 ο Οκτώβριος για το αεροδρόμιο της Αθήνας

Η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ανεβάζοντας στροφές μόλις στο δεύτερο μισό της χρονιάς, αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους συγκριτικά με το 2019. Εκτιμάται πως το 2022 θα πιάσει τους 22,1 εκατ. επιβάτες, όταν το ρεκόρ της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς ανήλθε σε 25,57 εκατ. επιβάτες.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του τουρισμού, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και οι θετικές προοπτικές για το 2023 έχουν ανεβάσει ταχύτητες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όλο και περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν νέους διεθνείς προορισμούς για τη χειμερινή σεζόν, φέρνοντας πιο κοντά την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Εξάλλου, η Αθήνα προ πανδημίας είχε αρχίσει να καθιερώνεται ως city break προορισμός, τάση που ανακόπηκε όμως βίαια από την εξάπλωση της Covid-19.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Αθήνας

Με περισσότερους από 10 νέους προορισμούς θα πετάει η Aegean από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχοντας ανακοινώσει τη διατήρηση για πρώτη φορά των πτήσεων σε Βασιλεία, Κολωνία, Αϊντχόβεν, Φλωρεντία, Όσλο, Ριάντ, Πάφο και Ποντγκόριτσα. Στο χειμερινό της πρόγραμμα, θα έχουν επίσης θέση η Τζέντα, η Σμύρνη, το Μαρακές, το Στρασβούργο, την Κρακοβία, τη Νάπολη και το Ζάγκρεμπ. Επίσης, πρόσφατα η SKY Express εγκαινίασε πτήσεις για Σόφια, Μιλάνο και Μόναχο, ενώ θεωρείται ότι η αεροπορική εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η πρώτη ξένη αγορά για την Αθήνα αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι οι Ισραηλινοί, που έχουν ήδη ξεπεράσει τις αφίξεις του 2019. Έκλεισε τον Νοέμβριο με 515.000 αφίξεις από την αρχή του έτους. Κατακτά την τρίτη θέση μεταξύ των αγορών με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2022 με 11%. Η κυπριακή TUS Airways ξεκινά δρομολόγια Αθήνα-Τελ Αβίβ ως και τον Μάρτιο. Έχοντας κάνει μια εντυπωσιακή αρχή στη χώρα μας, η βρετανική Jet2 επεκτείνει τις πτήσεις από και προς Μπέρμιγχαμ κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει και τα δρομολόγια προς το Μάντσεστερ.

Top performer στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Wizz Air το 2022Ενδεικτική της ισχυρής εικόνας που χτίζει ξανά ο προορισμός «Αθήνα» είναι και η επανεκκίνηση στα τέλη Οκτωβρίου των πτήσεων της Wizz Air που συνδέουν το Λούτον (Λονδίνο) με την Αθήνα, ενώ από τα μέσα Δεκεμβρίου η αεροπορική εταιρεία πετάει από Αθήνα για Βουκουρέστι, Τίρανα και Τελ Αβίβ.

Εστιάζοντας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, έχει μεταφέρει από το 2004 στην Ελλάδα 4,4 εκατ. επιβάτες. Από την έναρξη της παρουσίας της στην Αθήνα τον Μάιο του 2004, με σποραδικές μόνο πτήσεις, η ουγγρική εταιρεία έχει μεταφέρει μέχρι σήμερα 1,6 εκατ. επιβάτες με περισσότερες από 16.000 πτήσεις. Ξεκίνησε να ανεβάζει στροφές από το 2018, με 9 δρομολόγια και η ανάπτυξη ήρθε πολύ σύντομα, παρά το φρένο της πανδημίας. Η Wizz Air αποτελεί ουσιαστικά μια ιστορία επιτυχίας για την Αθήνα κι εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει τον πήχη των 500.000 επιβατών

«Η Wizz Air έχει ήδη μεταφέρει μέσα στο 2022 περισσότερους επιβάτες από ποτέ στην ελληνική πρωτεύουσα και είναι βέβαιο ότι οι επιβάτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το εξαιρετικό αεροπορικό προϊόν της εταιρείας, η οποία προσφέρει συνολικά 12 δρομολόγια σε 11 χώρες με πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ευχόμαστε επιτυχία και ανάπτυξη στον αεροπορικό μας συνεργάτη και συνεχίζουμε σταθερά να υποστηρίζουμε τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας στην αγορά της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά εχθές, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Με τη σειρά του ο κ. Adria Rabassa, επικεφαλής Ανάπτυξης Δικτύου της Wizz Air δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ανακοινώνουμε την προσθήκη τριών νέων δρομολογίων από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προσφέροντας στους επιβάτες μας ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία για συναρπαστικές επιλογές city break και διακοπών για τη χειμερινή περίοδο αλλά και πέραν αυτής. Προσπαθούμε συνεχώς να επεκτείνουμε το δίκτυο δρομολογίων μας, δημιουργώντας περισσότερες συνδέσεις χαμηλού κόστους, ενώ παράλληλα τονώνουμε τις τοπικές οικονομίες. Ανυπομονούμε να υποδεχτούμε τους επιβάτες στον νεαρό, αποδοτικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο στόλο μας, καθώς θα ταξιδέψουν αυτές τις γιορτές και την Πρωτοχρονιά και ευχαριστούμε τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την καρποφόρα συνεργασία μας που έκανε δυνατή αυτή την επέκτασή μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός