Σχέδιο ύψους 1,55 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Περού, η οποία έχει πληγεί από τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που ακολούθησαν την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Ο υπουργός Άλεξ Κοντρέρας δήλωσε ότι το πακέτο -το οποίο κοστολογείται στα  5,9 δισεκατομμύρια σόλες και θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον φορολογικά έσοδα και κεφάλαια από τον προϋπολογισμό του 2022- θα στοχεύσει σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις αναταραχές και τα οδοφράγματα.

Περού: Καταψηφίστηκε η πρόταση για πρόωρες εκλογές, συνεχίζονται οι ταραχές

Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 130.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους 12 μήνες και θα συμβάλει στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στο 3% το επόμενο τρίμηνο, είπε. Τα μέτρα που θα δρομολογηθούν κατά τους επόμενους έξι μήνες περιλαμβάνουν την επέκταση των προνοιακών διατάξεων, όπως οι συντάξεις, τα συσσίτια και η πρόσβαση σε φυσικό αέριο στα σπίτια, καθώς και τα δημόσια έργα και τις επενδύσεις στα ορυχεία και τη γεωργία, δήλωσε ο υπουργός.

Με το σχέδιο, το έθνος των Άνδεων θΣχέδιο ύψους 1,55 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας , σημειώνει ο Κοντρέρας, ενώ δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα θα διατηρήσει σταθερούς τους «αδιαπραγμάτευτους» στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η πολιτική κρίση

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι οποίες είχαν παραλύσει την εμπορική δραστηριότητα. Κορυφώθηκαν μετά την απομάκρυνση του Καστίγιο από τα καθήκοντά του και τη σύλληψή του, καθώς προσπάθησε να διαλύσει παράνομα το Κογκρέσο.

Η πρώην αντιπρόεδρός του, Ντίνα Μπολουάρτε, πήρε τη θέση του και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας στις δυνάμεις ασφαλείας ειδικές εξουσίες και περιορίζοντας τις ελευθερίες, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.Ο Κοντρέρας, ο οποίος διορίστηκε από την Μπολουάρτε, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των υποστηρικτών του Καστίγιο και όσων δεν ήταν ευχαριστημένοι με την κυβέρνησή της προκαλούν στη χώρα απώλειες περίπου 100 εκατομμυρίων σόλες την ημέρα, καθώς και ζημιές στις υποδομές.

Οι συνολικές απώλειες ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο σόλες, ή 1% του ΑΕΠ του Περού τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με παρουσίαση του υπουργείου.

Το Περού είναι το νούμερο 2 στην παραγωγή χαλκού στον κόσμο, αν και η βιομηχανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς δρόμων από τις τοπικές κοινότητες πριν από την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η αποχώρηση του Καστίγιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή