Αυξημένες, αλλά παραμένοντας σε επίπεδα που καταδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ακόμη σφιχτή, ήταν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προτελευταία εβδομάδα του 2022.

Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 σε 225.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου, όσο είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

ΗΠΑ: Μικρή άνοδος στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Οι αιτήσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 270.000 που οι οικονομολόγοι θεωρούν ως κόκκινη γραμμή για την αγορά εργασίας.

Βρίσκουν ακόμη γρήγορα δουλειά

Οι μαζικές απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και σε επιχειρήσεις ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων, όπως είναι ο τομέας της στέγασης, δεν έχουν ακόμη αφήσει αξιοσημείωτο αποτύπωμα σε σχέση με τους στόχους της Fed να μειωθεί η ζήτηση για εργαζομένους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων. Και αυτό, δεδομένου ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι φαίνεται να βρίσκουν με σχετική ευκολία νέες δουλειές.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας αποτελεί κομβικό σημείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ φέτος δημιουργούσε κατά μέσο όρο 392.000 νέες θέσεις εργασίας τον μήνα, παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και τους αυξανόμενους φόβους για ύφεση το επόμενο έτος, με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ να κάνει λόγο για διαρθρωτική έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Οι οικονομολόγοι, όπως επισημαίνει το Reuters, εκτιμούν ότι οι εταιρείες είναι πιθανό να μειώσουν τις προσλήψεις πριν ξεκινήσουν τις απολύσεις. Σε γενικές γραμμές οι εργοδότες δεν προχωρούσαν εύκολα σε απολύσεις μετά τη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή