Εισροή εξωτερικής οικονομικής βοήθειας άνω των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, την Παρασκευή.

Ουκρανία: Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στο Μπαχμούτ παρά τη «μονομερή εκεχειρία»

Η Ουκρανία έλαβε ισοδύναμη οικονομική βοήθεια, αλλά και δάνεια από το εξωτερικό που ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, μετά από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως έγινε γνωστό από τα στοιχεία που διατηρεί το Κίεβο. Ποσοστό περίπου 40% προήλθε από τις ΗΠΑ (ενώ αναμένεται σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια και το 2023 μετά την συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι στα τέλη Δεκεμβρίου), ενώ περίπου 25% προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και περίπου 8% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η Γερμανία μόνη της διέθεσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Μειώση του ΑΕΠ κατά 30%

Η συνολική οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ουκρανία από το εξωτερικό αντιστοιχούσε σε ποσοστό 16% επί του προπολεμικού ουκρανικού ΑΕΠ. Ωστόσο, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας στο Κίεβο. Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου ποσοστό 18% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία ελέγχει από το 2014. Η Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια που λαμβάνει, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων
Επικαιρότητα |

Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων

Παρά τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να περάσει το πακέτο για την Ουκρανία, το οποίο – να μην ξεχνάμε, ωστόσο – είχε συνδέσει ο Μπάιντεν και με βοήθεια προς το Ισραήλ…

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών