Η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e – ΕΦΚΑ, έχει ήδη ξεκινήσει με την λειτουργία της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού την οποία δημιούργησε το ασφαλιστικό ταμείου και τις προηγούμενες ημέρες τοποθέτησε τους επικεφαλής της εταιρείας. Τον κ. Φ. Κονταξή, στη θέση του προέδρου, – πρόκειται για στέλεχος με πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων – και την κυρία Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικό μηχανικό με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών, στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου.

Η λειτουργία της εταιρείας, ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των ακινήτων που θεωρούνται «φιλέτα» καθώς βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας ή και άλλων μεγάλων πόλεων, στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή και ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει ή και ξεπερνά τις 20.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ο ΕΦΚΑ διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 1,4 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 20% της περιουσίας  – που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας– μένει τελείως αναξιοποίητο.

Η σημαντική αυτή ακίνητη περιουσία (πολυώροφα κτίρια, οικόπεδα, διαμερίσματα κ.λπ.) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των εσόδων των Ταμείων, δηλαδή των ίδιων των ασφαλισμένων και των παροχών τους (συντάξεις, επιδόματα, κ.λπ.).

Η περιουσία

Η τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε το 2017. Ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι η εξασφάλιση επιπλέον εσόδων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η αναβάθμιση των περιοχών που βρίσκονται τα ακίνητα του Φορέα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η μέση παλαιότητα των κτιρίων που έχει στην κατοχή του ο e-ΕΦΚΑ προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 47 έτη. Με το 40% να έχουν ανεγερθεί μετά την δεκαετία του 80.

Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ: Στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου. Στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας. Το 18,9% είναι εκμισθωμένα. Το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα. Και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του ταμείου.

 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα