Σε αναδιάρθρωση των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία προχώρησε η Goldman Sachs Group. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού RBC, το οποίο επικαλείται δύο πηγές της επενδυτικής αγοράς, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική τράπεζα πιο κοντά στην πλήρη έξοδο από τη χώρα.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους στη Ρωσία από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι, αλλά οι ξένοι δανειστές χρειάζονται ειδική άδεια από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να πουλήσουν μερίδια.

Πώς το Κρεμλίνο κρατά σε «ομηρεία» τις δυτικές τράπεζες

Η Goldman Sachs, η οποία τον Μάρτιο δήλωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, τον Νοέμβριο δήλωσε ότι μείωσε την πιστωτική της έκθεση στη Ρωσία κατά 9% στα 205 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

Μία από τις πηγές του RBC είπε ότι το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Goldman, το οποίο περιλαμβάνει μειοψηφικά μερίδια στην εταιρεία προσλήψεων Headhunter και τη βάση δεδομένων ακινήτων Cian, πουλήθηκε στην τοπική διοίκηση.

Η Goldman Sachs δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

O Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα στις 5 Αυγούστου , το οποίο απαγορεύει σε επενδυτές από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες να πωλούν μετοχές σε βασικά ενεργειακά έργα και τράπεζες.

Αυτό το διάταγμα, που ισχύει πλέον μέχρι το τέλος του 2023, έδωσε στον Πούτιν την εξουσία να εκδίδει ειδικές απαλλαγές σε ορισμένες περιπτώσεις για να προχωρήσουν οι συμφωνίες.

Η λίστα των τραπεζών

Ο κατάλογος των εμπλεκόμενων εταιρειών περιλαμβάνει 45 τράπεζες με θυγατρικές στη Ρωσία.

Πώς εγκλωβίζονται δυτικοί επενδυτές στη Ρωσία- Το νέο διάταγμα Πούτιν

Σύμβουλοι που εργάζονται σε αντίστοιχες συμφωνίες αναμένουν ότι η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου θα αποτρέψει ορισμένες πωλήσεις που ήδη συζητούνται, ενώ θα αλλάξει ριζικά τους όρους άλλων.

Προβλέπουν ότι οι ήδη συμφωνημένες τιμές πώλησης θα μειωθούν έως και στο μισό καθώς το Κρεμλίνο ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στις συμφωνίες.

Και υπογραμμίζουν ότι οι επίδοξοι αγοραστές έχουν πλέον κερδίσει την προεδρική έγκριση και προσπαθούν να κλέψουν τις πωλήσεις από ανταγωνιστές που δεν έχουν την εύνοια του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή