Η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει στην τιθάσευση του πληθωρισμού δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νίλ Κασκάρι, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν εκρηκτική άνοδο της απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων από το σημερινό εύρος-στόχο του 4,5%-4,75% στο 5,4%.

«Έχουμε μια δουλειά να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Κασκάρι  στο CNBC στην εκπομπή «Squawk Box».«Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια επιθετικά για να βάλουμε ένα πλαφόν στον πληθωρισμό και στη συνέχεια να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να λειτουργήσει μέσω της οικονομίας».

Ρέι Ντάλιο: Τι λέει για επιτόκια και μετρητά

Η αγορά εργασίας

Πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις, εκτός του  γεωργικού τομέα αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 517.000 ανθρώπους, σημειώνοντας το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιούλιο του 2022. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση προσλήψεων κατά 187.000.

Η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης ήρθε παρά τις προσπάθειες της Fed να χρησιμοποιήσει τα υψηλότερα επιτόκια για να διορθώσει αυτό που οι αξιωματούχοι έχουν αποκαλέσει «ανισορροπίες» στην αγορά εργασίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Υπάρχουν σχεδόν δύο ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε διαθέσιμο εργαζόμενο και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ρυθμός που η Fed θεωρεί μη βιώσιμο και ασύμβατο με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Τα στοιχεία «μου λένε ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε μεγάλο αποτύπωμα της μέχρι σήμερα σύσφιγξης στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι υπάρχει επίδραση, αλλά είναι αρκετά υποτονική » τόνισε και πρόσθεσε «Δεν έχω δει ακόμη τίποτα που να μειώνει την πορεία των επιτοκίων μου, αλλά προφανώς έχω τα μάτια μου ανοιχτά και θα δούμε πώς θα έρθουν τα δεδομένα»

Ο Kάσκαρι. που μέχρι πρόσφαρα συγκαταλεγόταν στα περιστέρια της Fed, έχει αλλάξει τις θέσεις του υιοθετώντας γερακίσιο τόνο, ενώ φέτος είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων. Εκτιμά ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πρέπει να αυξηθεί στο 5,4% , η πιο επιθετική προσέγγιση σε σχέση με τους συναδέλφους του, οι οποίοι ανέφεραν τον Δεκέμβριο ότι βλέπουν το «τελικό επιτόκιο», ή το τελικό σημείο των αυξήσεων, γύρω στο 5,1%. Το επιτόκιο κεφαλαίων είναι αυτό που χρεώνουν οι τράπεζες μεταξύ τους για τον δανεισμό μίας ημέρας, και αφορά πλήθος καταναλωτικών χρεωστικών μέσων, όπως τα δάνεια αυτοκινήτων, τα στεγαστικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή