Σε νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιό της στο 3,35% το οποίο αποτελεί υψηλό δεκαετίας, ενώ επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των αυξήσεων, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις για μετριασμό της επιθετικής πολιτικής της.

Κίνα: Βελτιώνονται οι σχέσεις με την Αυστραλία

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση για τη χάραξη της πολιτικής της τον Φεβρουάριο, η Reserve Bank of Australia (RBA) απέρριψε επίσης τις προηγούμενες οδηγίες και τις προβλέψεις ότι ο προβλεπόμενος πληθωρισμός θα επέστρεφε στην κορυφή του εύρους στόχου του 2-3% μέχρι τα μέσα του 2025.

«Το διοικητικό συμβούλιο εκτιμά ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια τους επόμενους μήνες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στην τιμή – στόχο και ότι αυτή η περίοδος υψηλού πληθωρισμού είναι μόνο προσωρινή», δήλωσε ο επικεφαλής της RBA Philip Lowe.

Αιφνιδιασμός αγορών

Οι αγορές εξέφρασαν την έκπληξή τους από τον επιθετικό τόνο της RBA που εξανέμισε κάθε προσδοκία για επικείμενη παύση της πολιτικής σύσφιξης. Όλα δείχνουν ότι το επιτόκιο βάσης θα «πιάσει» κορυφή στο 3,9%, οπότε λογικά αναμένονται τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για «φερνάρισμα» του τελικού επιτοκίου στο 3,75%.

Το τοπικό δολάριο εκτοξεύτηκε στα 0,6940 δολάρια ΗΠΑ επεκτείνοντας τα προηγούμενα κέρδη. Οι αποδόσεις των τριετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν κατά 15 μονάδες βάσης στο 3,254%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης κατά 15 μονάδες βάσης στο 3,615%.

Οι αγορές ανέμεναν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, με κάποια πιθανότητα μεγαλύτερης ανόδου, δεδομένου ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είχαν εκπλήξει λόγω του ύψους στο οποίο κινήθηκε. Αυτή ήταν η ένατη αύξηση από τον περασμένο Μάιο, ανεβάζοντας τα επιτόκια συνολικά κατά 325 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή